Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'uns estudiants i una professora en una aula universitària

Els estudiants universitaris, carregats de dubtes i preocupats per la incertesa del pròxim curs

En moltes universitats encara no s'ha detallat com es desenvoluparan les assignatures

Imatge d'uns estudiants i una professora en una aula universitària
Molts estudiants universitaris estan preocupats perquè desconeixen com es desenvoluparà el proper curs | ACN

La situació de la pandèmia del coronavirus a Catalunya avança de manera preocupant amb una gran quantitat de positius dia rere dia. En poques setmanes, les temperatures començaran a baixar a poc a poc i alhora tindrà lloc el retorn de les escoles i instituts. Als dubtes que afecten l’inici del curs escolar també s’afegeix la universitat. Actualment, els estudiants desconeixen com serà el curs 2020-2021 a les dotze universitats de Catalunya. Cal recordar que el Consell Interuniversitari va acordar que els estudis superiors tinguin un format on es combinin les classes presencials amb les virtuals.

Malgrat això, en molts casos no s’ha detallat com es desenvoluparan les assignatures i els alumnes no saben res. Això repercuteix en qüestions tan importants com el fet de llogar o no un pis, decidir el lloc per fer pràctiques, el tipus de transport que caldrà agafar o si val la pena matricular-se sinó hi ha classes presencials. En aquest sentit, el coordinador de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya, Jordi Martín, en declaracions a Rac1 assenyala que «molts estudiants es comencen a preocupar».

«Aquest curs el tema de les pràctiques ha estat un desgavell. Hi ha molts estudiants pendents d’acabar pràctiques. I això fa que no puguin acabar la carrera i accedir a màsters, per exemple. És cert que a les universitats els ha faltat una mica de tacte en alguns casos i alguns estudiants s’han quedat molt penjats», afegeix.

Les estades a l’estranger també s’han vist afectades durant la pandèmia del coronavirus i s’obre l’interrogant pel que fa als propers mesos. Alguns alumnes que tenien concedides beques Erasmus han vist com s’han acabat cancel·lant a causa dels rebrots que s’estan reproduint arreu d’Europa.

No serà un curs normal

La directora general d’Universitats de la Generalitat, Victòria Girona, explica a RAC1 que l’objectiu durant el pròxim curs universitari és intentar fer el màxim de classes presencials que es puguin, mentre els rebrots ho permetin.  «Cada universitat té els seus propis plans de contingència. És cert que ara s’ha de revisar el document si hi ha rebrots. Però la idea és que, si hi ha qualsevol positiu a les universitats, se n’intentarà localitzar tot l’entorn».

En carreres universitàries on hi ha pràctiques obligatòries, com ara medicina, aquestes es garantiran i inclòs, segons Girona, s’ampliaran les places. «En molts estudis les pràctiques no són obligatòries. Encara que nosaltres podem intentar mitjançar amb les empreses perquè tinguin estudiants, depèn de cada empresa. Aquestes pràctiques són importants, però no obligatòries per tenir el títol. I el que hem de plantejar és que la pandèmia no ha de fer perdre el curs als alumnes».