Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Estudien la mort d'un ciutadà de Suïssa després de ser vacunat contra el coronavirus

Les autoritats no han donat detalls sobre les causes de la defunció
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19 | iStockPhoto (Teka77)

La vacuna contra el coronavirus ja és un fet malgrat la gran desconfiança que avui dia genera entre els ciutadans. La dosi s'està administrant a molts països, inclòs Espanya, i des d'aquest diumenge alguns ciutadans ja van rebre la primera dosi. Les autoritats han insistit a assegurar que la seguretat de la vacuna contra la Covid-19 està garantida, encara que hagi sortit de laboratori molt més ràpid que la majoria de casos, on els assajos s'allarguen durant anys.

La pandèmia segueix emportant-se víctimes i la vacuna es presenta com l'única possibilitat real de frenar-la. Però la notícia que arriba avui des de Suïssa no ajuda a diluir aquests grans dubtes al voltant de la vacunació i els efectes secundaris que podria provocar. Malgrat que de moment no està demostrada cap relació dels fets amb la vacuna.

Una persona de Lucerna ha mort després de vacunar-se contra la Covid-19, segons informa l'agència de notícies 'Reuters'. «Som conscients del cas», assegurava un portaveu del departament de Salut de la zona on ha tingut lloc la defunció. Es tracta d'un baró, resident en un centre de persones grans.

Segons sembla, les autoritats responsables de l'aprovació de les vacunes a Suïssa, sota el nom Swissmedic, tenen constància dels fets. Però per ara regna el silenci i no ha transcendit cap mena d'informació sobre la possible relació entre la vacuna contra el coronavirus i la mort de la víctima. S'espera que en les pròximes hores les autoritats informin sobre la situació.

Mor quatre dies després de rebre la vacuna

Cal assenyalar que l'home que ha mort, resident de Lucerna, ja havia patit una reacció negativa davant la vacuna contra la grip, segons avança el diari 'Zeit'. L'home, com la resta d'usuaris de la residència, va ser vacunat just el dia de Nadal. Un dia després, el 26 de desembre, es va queixar de mal a l'abdomen i es va mostrar molt inquiet. A més, li va baixar la pressió i tenia el pols accelerat.

La darrera vegada que un metge va revisar el pacient va ser el dia 27, aquest passat diumenge. Sembla que l'home seguia amb l'estómac dur i amb dolors, encara que estava molt tranquil. El dilluns no es va saber res de l'estat del pacient i el dimarts es va informar el metge que l'havia atès d'un empitjorament generalitzat de l'estat de salut del senyor. L'home va morir poc després.

Swissmedic, com dèiem responsable de l'aprovació de les vacunes contra la Covid, explicava el passat 19 de desembre que, segons els estudis realitzats, els efectes secundaris de les dues vacunes que s'han aprovat a Suïssa, la de Pfizer i BioNTech, eren similars a les que generava en alguns casos la vacuna contra la grip.

Les autoritats no s'han pronunciat al respecte

Les autoritats, responsables de la seguretat de qualsevol vacuna que s'administra als ciutadans, estudien el cas després de saltar les alarmes amb la defunció d'una persona després d'administrar la vacuna. De moment, encara que l'home aparentment no patia cap problema de salut a banda de demència, quelcom relativament normal a certes edats, no es pot demostrar que la seva mort tingui a veure amb la vacuna contra el coronavirus.

La investigació segueix en peu, per la qual cosa no és precís alarmar-se davant els efectes secundaris de la vacuna, que continua sent segura fins que es demostri el contrari. S'haurà d'esperar que les autoritats de Suïssa donin més detalls al respecte i aclareixin perquè va morir el ciutadà i si, tal com sembla, la vacuna no té res a veure amb els fets.