Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La vacuna de Janssen en dos vials amb diverses dosis, amb la tapa de color groc

Estudien possibles vincles entre quatre casos greus de trombosis i la vacuna de Janssen

El regulador de la Unió Europea per ara no té clar que estiguin relacionats amb el vaccí, però els investigarà

L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) investigarà quatre casos «greus» de trombosis estranyes en vacunats amb Janssen. Un d'ells s'ha produït en el marc dels assajos clínics realitzats per la multinacional Johnson&Johnson, mentre que els altres tres casos de trombes han tingut lloc als Estats Units, on ja s'ha començat a administrar el vaccí.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

«Ara com ara, no està clar que hi hagi una relació causal entre la vacuna Janssen i aquests casos de trombosis», ha dit aquest divendres en un comunicat l'EMA, assegurant que els analitzarà per determinar si són o no un efecte secundari del vaccí. En aquest sentit, cal recordar que, a diferència de les altres immunitzacions ja aprovades, la vacuna de Janssen s'administra amb només una dosi i es pot conservar a temperatures superiors. 

La vacuna de Janssen contra la Covid-19 es començarà a distribuir a Europa a partir del 19 d'abril. Està previst que Espanya rebi un 10% dels 400 milions de dosis que la Unió Europea ha comprat. La meitat han d'arribar d'aquí a final d'any, fet que significa que Espanya ha de poder disposar de 20 milions del quart vaccí contra la Covid-19 autoritzat per l'Agència Europea del Medicament.

L'EMA investigarà els possibles vincles entre la vacuna d'AstraZeneca i cinc casos de la síndrome de fuga capil·lar

D'altra banda, l'EMA també ha anunciat aquest divendres que investigarà cinc casos de la síndrome de fuga capil·lar en persones vacunades amb AstraZeneca entre els més de 30 milions de vacunats a Europa. Aquest «trastorn molt rar» es caracteritza per fugues massives de plasma dels vasos sanguinis que causa una inflamació dels teixits i una caiguda de la pressió arterial.

En un comunicat que s'ha fet públic aquest mateix divendres, el regulador europeu ha assenyalat que «ara com ara, no està clar que hi hagi una relació causal entre la vacuna i aquests casos», tot i que com en el cas dels trombes en persones immunitzades amb el vaccí de Janssen els analitzarà per determinar si són o no un efecte secundari de la vacuna.

Cal recordar que l'EMA va concloure aquest dimecres que les trombosis estranyes detectades en alguns vacunats amb AstraZeneca poden ser «un efecte secundari infreqüent» del vaccí i les catalogarà com a tal a partir d'ara. En aquest sentit, segons l'EMA hi ha un «possible vincle» entre un reduït nombre de casos de trombosis amb nivells baixos de plaquetes i el medicament britànic.