Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de cues a l'AP-7 al Vallès Occidental

Després de ser gratuïta, l'AP-7 pot patir un nou i polèmic canvi

Trànsit i la DGT estudien reduir a 100 km/h la velocitat màxima a l'AP-7 al Vallès

El Servei Català de Trànsit i la Direcció General de Trànsit (DGT) es plantegen reduir la velocitat a l'autopista AP-7 en el tram de les comarques del Vallès Oriental i Occidental, dels 120 km/h actuals a 100 km/h. 

És la proposta en què treballen, segons ha avançat TV3, per reduir accidents i retencions i es podria aplicar en altres trams de l'autopista. 
Segons ha explicat Òscar Llatge, coordinador de mobilitat i seguretat viària de Trànsit, «estan alineats» amb el Ministeri de Foment per tirar la mesura endavant. 

«L'objectiu seria aplicar una regulació fixa en uns trams determinats, centrant-nos en el tram de l'AP-7 dels Vallesos. Havíem dit 110, però podria ser 100», ha explicat Llatge.

El trànsit es dispara a l'AP-7

Des que l'AP7 és gratuïta, quan es van retirar els peatges l'1 de setembre del 2021, el trànsit ha crescut entre un 40 i un 50%. A més, des que es van eliminar els peatges, l'accidentalitat en aquesta autopista ha augmentat. 

Entre el 13 de gener i el mes de maig es van registrar més del triple de morts per accidents en aquesta autopista que en el mateix període del 2019, l'any anterior a l'esclat de la pandèmia. Això són 13 víctimes mortals, una xifra que representa prop d'un 20% de la mortalitat d'enguany.

El Servei Català de Trànsit ja va plantejar la necessitat de limitar la velocitat en aquesta via la setmana passada. Reduir la velocitat podria reduir els accidents per encalços, provocats principalment pel fet que no es pot respectar la distància de seguretat entre vehicles.
 

Sense camions el cap de setmana

D'altra banda, el Gremi de Transports de Catalunya veu «desproporcionat» prohibir circular camions a l'AP-7 els caps de setmana. En un comunicat, els transportistes consideren que es tracta d'una mesura «injusta» perquè des del 2018 estan obligats a circular per l'autopista, de manera que estaven obligats a pagar els peatges. 
«No és admissible que ara que la via és gratuïta se'ns pretengui expulsar», subratlla el gremi.

En aquest sentit, els transportistes asseguren que al setembre de l'any passat, quan es van aixecar els peatges, la primera mesura adoptada pel Govern va ser la prohibició de vehicles pesants i es va acabar suspenent a l'octubre per «ineficaç».