Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge panoràmica de la Gran Via de Madrid i un cercle amb una família abraçant-se

Et convé vendre la teva casa si no pots continuar pagant la hipoteca del banc?

Hi ha una possibilitat abans de plantejar-te vendre la casa davant de la impossibilitat de pagar les quotes

La situació econòmica actual està posant en dubte la situació de moltes famílies. A l'hora de pagar la seva casa al banc, poden sorgir dificultats a causa de l'increment del preu de la hipoteca.

Això pot portar moltes persones a no poder fer-se càrrec de la casa i a plantejar-se una venda de l'immoble. Entre altres causes, per l'enorme creixement de l'euríbor, que a l'estiu del 2023 ha vorejat el 4%, cosa que representa uns interessos altíssims.

Un exemple: Una persona que hagi demanat un préstec hipotecari de 150.000 euros a 25 anys, amb un interès d'euríbor més 1 %, pagarà aquest any 260 euros més al mes. O el que és el mateix, 3.100 euros al llarg de tot l'any.

Per bregar amb aquesta pujada de preus, molts es pregunten si és el moment adequat per vendre la casa. Al capdavall, si no pots pagar les quotes no queda cap altre remei que vendre-la. Oi?

Muntatge d´una dona estressada sense poder dormir i una imatge de diners
L'euríbor no para de pujar i està afectant moltes famílies | Getty Images, Ptnimages

L'alternativa a vendre la teva casa teva si les quotes són inaccessibles per a tu

Passi el que passi, no s'ha de deixar d'abonar quotes al banc. Això et submergirà en una situació d'impagaments que pot acabar molt malament, fins i tot en desnonament. Tot i això, una alternativa a tenir en compte és intentar negociar amb l'entitat financera.

Una opció complicada d'aconseguir, però possible, és sol·licitar una moratòria. És un acord temporal entre un prestatari i el prestador (generalment un banc o entitat financera). Aquest permet al prestatari ajornar o suspendre temporalment els pagaments de la hipoteca.

Aquesta mesura es pren en situacions de dificultat financera extrema, com ara una pèrdua de feina o malaltia greu. També per altres circumstàncies imprevistes que fan que el prestatari no pugui complir les seves obligacions de pagament hipotecari.

Tot i això, això podria no ser suficient, ja que el banc ha d'acceptar la proposició del client. No té l'obligació de fer-ho, encara que potser vulgui col·laborar amb el propietari per evitar impagaments.

Muntatge d´una família feliç i uns bitllets d´euro al costat
Algunes famílies poden acollir-se al codi de bones pràctiques bancàries | Getty Images Signature, Billion Photos

A més, el client es pot acollir al codi de bones pràctiques bancàries per a aquest tipus de casos. Però, per això, la casa ha de ser l'habitual i els ingressos bruts anuals no són superiors a una quantitat: 25.200 euros per a les anomenades famílies vulnerables i 29.400 per a la resta.

I si aquesta possibilitat no em funciona?

Si el banc no accepta la teva proposta ni compleixes els requisits del codi de bones pràctiques bancàries, has de vendre'l. El més comú és liquidar la hipoteca amb els fons obtinguts de la venda. És aconsellable contactar anticipadament amb un agent immobiliari per comercialitzar la propietat com un immoble desproveït de càrregues.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

És important informar l'agent immobiliari sobre els terminis de revisió de la hipoteca. Imagina, per exemple, que se'n fa la revisió en sis mesos i el propietari sap que no podrà sufragar la nova quota. Aleshores, se suggereix establir un límit de dos o tres mesos per trobar un comprador.

Un cop s'aconsegueixi un comprador, unes quantes setmanes abans de formalitzar l'escriptura, el propietari s'ha de comunicar amb la seva entitat financera. La intenció és notificar la intenció de vendre l'habitatge i sol·licitar un certificat de deute pendent fins a la data programada per a la signatura.

Després, el comprador lliurarà dos xecs el dia de la firma: un anirà per al banc amb el saldo restant de la hipoteca i un altre per al venedor amb l'excedent.

Tot seguit, el propietari ha d'aixecar la càrrega que pesa sobre l'habitatge al Registre de la Propietat mitjançant una cancel·lació registral de la hipoteca. És recomanable iniciar aquest tràmit amb un gestor independent i unes setmanes abans de la signatura.