Carles Puigdemont

L'Eurocambra acorda reactivar el suplicatori contra Puigdemont de forma telemàtica

La decisió arriba després de l'aval dels serveis jurídics per les restriccions a l'Eurocambra per la covid-19

La comissió d'Afers Legals ha acordat reactivar el suplicatori contra els eurodiputats de JxCatCarles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per via telemàtica. Després que els serveis jurídics de l'Eurocambra avalessin reprendre el procés de forma remota per les restriccions per la covid-19, la presidència de la comissió, en mans de Ciutadans, va proposar a la resta de grups reprendre el procés per decidir si aixecar o no la immunitat als eurodiputats de Junts de forma remota perquè l'Eurocambra ha restringit les reunions a les seves instal·lacions per l'elevat nombre de contagis a Brussel·les durant, com a mínim, el mes de novembre. Els grups tenien fins dilluns per presentar objeccions a la proposta de la presidència.

No hi ha un calendari previst per al final del procés

Fonts de la presidència de la comissió d'Afers Legals apunten que encara no hi ha un calendari per al procés. El suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí va quedar paralitzat per les dificultats per realitzar les vistes, que s'han de fer a porta tancada per garantir la confidencialitat del procediment, per la pandèmia. Després d'una pregunta de la presidència de la comissió, els serveis jurídics de l'Eurocambra van reconèixer que reprendre el procés per via telemàtica implica «un risc» pel que fa a la confidencialitat, però remarcaven també que la comissió té «l'obligació» de tirar endavant amb el procés.

En el seu informe, els serveis jurídics avalen que els eurodiputats participin des de qualsevol indret de manera remota, però insta la comissió a prendre mesures per garantir la confidencialitat del procés. Malgrat l'esmentada manca de calendari concret, es calcula que la decisió podria arribar entre finals de primavera i principis d'estiu de 2021.

Un debat llarg a la comissió i una votació final al ple

La comissió d'Afers Legals estableix un procés per a la concessió o no dels suplicatoris. En primer terme, es fa un extens debat en el si de la mateixa comissió, on prendran la paraula Puigdemont, Comín i Ponsatí. La darrera fase és la votació en comissió i, finalment, una votació al ple, que és on es pren la decisió final de donar o no el vistiplau al suplicatori.