Imatge de Vladímir Putin sostenen un micròfon durant un acte a Rússia

Europa activa una «alerta prematura» després de l'última decisió de Putin

Vladimir Putin ha posat contra les cordes gran part d'Europa

La invasió de Rússia a Ucraïna està provocant un terratrèmol a gran part d'Europa. L'ofensiva militar de Vladimir Putin està lluny de finalitzar, i ahir es va produir una resposta contundent d'Europa sobre un problema col·lateral d'aquesta terrible guerra.

Alemanya s'ha vist obligada a reaccionar davant dels esdeveniments i així ho ha deixat clar el ministre d'Economia i Clima, Robert Habeck. El membre del govern d'aquest país ha anunciat aquest dimecres la declaració de la fase d'alerta prematura del pla d'emergència de gas.

Vladímir Putin caminant
Putin està provocant molts mals de cap als governs europeus | Europa Press

Aquesta és una mesura preventiva davant d'una probable escalada i un tancament del subministrament de Rússia. Recordem que Alemanya compra fins a un 60% del gas al país liderat per Vladimir Putin.

Alemanya reacciona activant la fase «d'alerta prematura»

Tot i prendre aquesta decisió, Habeck va afirmar que el proveïment està assegurat. De moment, el ministre alemany ha confessat que tots els acords s'estan complint. A més, sobre l'anunci de l'activació de l'alerta primerenca, ha dit que ha estat declarada com a mesura preventiva.

Robert Habeck, miniestre de Economia
Robert Habeck, ministre d'Economia d'Alemanya, ha declarat la fase d'«alerta prematura» | Europa Press

La fase d'alerta primerenca s'ha de declarar «si hi ha indicis concrets, seriosos i fiables que es pot produir un esdeveniment que pugui portar a un deteriorament significatiu de la situació del subministrament de gas i que pugui desencadenar la fase d'alarma o d'emergència».

Cal assenyalar que, després de la fase d'alerta primerenca, que rau en el monitoratge de la situació per un equip de crisi, es pot sumar el nivell d'alarma i el nivell d'emergència.

Habeck va asseverar que Alemanya, amb els dipòsits al 25%, no està actualment en una situació en què l'Estat hagi d'actuar al mercat. No caldria regular el flux del gas, i només s'arribaria a aquest punt si es declarés el nivell d'emergència.

«La declaració de la fase d'alerta prematura és una mesura sensata»

La Confederació de la Indústria Alemanya ha descrit com una «mesura sensata» la posada en marxa de la fase d'alerta primerenca del pla d'emergència del gas. Alhora, han confirmat que ja busquen solucions per substituir aquesta font d'energia.

«La declaració de la fase d'alerta primerenca és una mesura sensata. Demostra com de seriós el Govern federal es pren la seguretat energètica», va expressar el president de la BDI, Siegfried Russwurm.

A més, Russwurm ha admès que aquesta fase d'alerta primerenca ha de provocar que «s'avanci de manera ràpida i intensiva en els preparatius per a una possible emergència».

Imatge de Putin.
Vladímir Putin ha posat contra les cordes a una gran potència econòmica europea | Europa Press

«Encara no hi ha escassetat de gas, no cal intervenir al mercat. Els polítics consideren la situació notablement més seriosa que fa una setmana», va assenyalar. A més, ha assegurat que les empreses «ja estan treballant a tota màquina per substituir allà on sigui possible el gas rus per altres combustibles, com ara petroli i carbó», ha exposat.

«La conversió és difícil i requereix temps. En cas d'interrupcions de subministrament generalitzades hi ha el perill d'aturades de producció amb conseqüències incalculables per al creixement, les cadenes de subministrament i l'ocupació», va assenyalar aquest dimecres.

▶️ El presidente de Ucrania hablará en España en los próximos días

Àustria activa el pla d'emergència de subministrament de gas

Mentrestant, Àustria ha activat el pla d'emergència de subministrament de gas davant el risc que Rússia acabi amb el subministrament. Aquesta decisió arriba després que el Kremlin exigís el pagament del gas en rubles, a la qual cosa es neguen gairebé tots els països europeus. Tanmateix, Àustria no ha dut a terme cap mesura extraordinària perquè sí que ha pagat el gas en rubles, com els va requerir Putin.

El pla d'Àustria rau en tres fases, si bé fins ara el país només ha activat la primera. S'ha augmentat la vigilància i el monitoratge en relació amb el subministrament de gas. Altres mesures com ara el racionament de gas només s'activarien si s'executa la tercera fase del pla, segons fonts de l'oficina del canceller, Karl Nehammer.