Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons

Missatge d'Europa: s'avança la campanya de vacunació contra el coronavirus

La Unió Europea disposarà d'uns 2.000 milions de dosis de diferents vacunes contra la Covid

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
Les primeres vacunacions massives tindran lloc al desembre, segons informa la presidenta de la Comissió Europea | Europa Press

En ple fervor per l'anunci de l'arribada imminent de les primeres vacunes contra el nou coronavirus, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, acaba d'anunciar la data en la qual podrien començar a vacunar-se els ciutadans de la Unió Europea. Serà «possiblement» al desembre, segons ha avançat la mandatària.

La responsable de la comissió ha anunciat que la Unió Europea disposarà d'uns 2.000 milions de dosis de diferents vacunes contra el coronavirus. Es tracta d'un número superior al que es necessita per a immunitzar als ciutadans europeus.

L'anunci arriba el mateix dia que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat l'inici al gener de la campanya de vacunació a Espanya. A més, ha confirmat la compra de 140 milions de dosis que serviran per a vacunes a 80 milions de persones, el doble dels habitants del nostre país, a diferència de l'estratègia més conservadora d'altres països.

Moments complicats a tota Europa

A Europa, les dosis adquirides serviran per a vacunar a uns 700 milions de persones tenint en compte els ciutadans comunitaris, però també dels Balcans occidentals, i part d'Àfrica. Així ho ha assegurat Von der Leyen durant una videoconferència amb el canceller alemany, Sebastián Kurz.

Europa està vivint moments especialment complicats amb el repunt dels contagis en la segona onada. Alemanya va superar ahir el milió de contagiats i va sumar un nou rècord de morts diaris: 426. En aquesta situació, la majoria dels alemanys dóna suport a la pròrroga de les mesures restrictives aprovades pel govern d'Angela Merkel juntament amb els territoris.

En la veïna Àustria, també molt afectada per la segona onada, el canceller ha anunciat l'inici de la vacunació al gener amb un total del 2% de les dosis adquirides per la UE. Un altre país amb una situació molt complicada és Itàlia, on el temor a una tercera onada ha portat al tancament de col·legis i confinaments perimetrals, a més del toc de queda.

Avaluació de la vacuna d'Oxford

A Regne Unit, el govern de Boris Johnson ha sol·licitat formalment l'avaluació de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca per l'agència reguladora de productes sanitaris i medicines. Es tracta d'un primer pas per a l'aprovació de la distribució de la vacuna d'Oxford, de la qual Espanya ha adquirit 31,5 milions de dosis.

L'avaluació de la vacuna per part de l'agència del medicament britànica haurà de determinar la seguretat abans que pugui ser distribuïda. No obstant això, els nous resultats sobre la vacuna d'Oxford han sembrat nous dubtes.

Novetats de la vacuna russa

Un altre país que està treballant en la vacuna és Rússia. El Centre Estatal de Recerca de Virologia i Biotecnologia Véktor que desenvolupa la bovina EpiVacCorona assegura que tindrà una immunitat garantida d'un any. En aquest país, el cinquè en el rànquing amb més casos a tot el món, continuen pujant els contagis mentre els morts comencen a descendir.

Ucraïna també està en auge de contagis, encara que el govern va decretar la quarantena els caps de setmana. Per això es plantegen ara mesures més dures. Hongria ha sofert en les últimes 24 hores un nou rècord de morts, i també suma un nou màxim d'hospitalitzacions. Allí existeix un confinament parcial, amb toc de queda nocturn i restriccions a la frontera.

Escenari complicat també el que es viu a Croàcia, amb un nou màxim de contagis i els hospitals a la vora del col·lapse. Avui dissabte entren en vigor noves mesures en aquest país per a frenar els contagis. Més prop de casa, a Portugal, segueix en vigor l'estat d'emergència. Allí, el govern planeja vacunar 750.000 persones en una primera fase, prioritàriament les persones entre 50 i 75 anys. 

Finalment, a Finlàndia s'ha anunciat la cancel·lació dels esdeveniments públics i el tancament dels centres culturals i esportius durant tres setmanes. La situació epidemiològica empitjora en la capital, Hèlsinki, encara que el país es manté en baixos índexs d'incidència.