URGENT

🚨 Dos morts i diversos ferits en un atropellament massiu a Alemanya

URGENT

👉 Catalunya avançarà al tram 2 de la desescalada i aixecarà més restriccions dilluns

Europa preveu un pla de desescalada organitzat en tres fases per reactivar el turisme

L'estratègia de la Comissió Europea es presentarà aquest dimecres

Una platja de Badalona plena de gent aquest dissabte, 2 de maig
L'objectiu és seguir una estratègia coordinada en la sortida gradual del confinament entre tots els països membres de la UE | Cedida

La Comissió Europea presentarà aquest dimecres un projecte de recomanacions per ajudar als estats membres a donar una empenta al turisme després de la crisi del coronavirus i intentar que segueixin una estratègia coordinada en la sortida gradual del confinament. Brussel·les espera que el pla de desescalada dels països aboqui també a una obertura progressiva de les fronteres interiors aquest estiu.

Es tracta de completar el «full de ruta» que ja va oferir a les capitals el passat mes d’abril per promoure un enfocament comú en la tornada a la normalitat després de la descoordinació inicial i que, amb la prioritat de rellançar el turisme, anirà lligada de protocols sanitaris i de seguretat per a les principals destinacions turístiques i hotels, en guies per als protocols de transport i en una millor coordinació.

En les darreres setmanes, diversos comissaris han confiat que els europeus puguin viatjar de nou «aquest estiu», després del malestar creat en països com Espanya quan la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, va plantejar no fer plans per aquesta temporada de vacances.

Amb l’arribada del coronavirus a Europa, una dotzena de països de la UE, entre ells Espanya, van tancar les fronteres interiors per frenar els desplaçaments dins de l’espai sense fronteres Schengen, una mesura que Brussel·les no va veure amb bons ulls i que ara es partidària de relaxar «gradualment» una vegada la situació epidemiològica ho permeti.

Aixecar les restriccions de moviment portarà temps

La comissària d’Interior, Ylva Johansson, va concedir aquesta setmana davant l’Eurocambra que «portarà temps» aixecar totes les restriccions de les fronteres de dins l’espai Schengen perquè requereix una labor «complexa», al mateix temps que va apostar per una obertura gradual, basada en criteris epidemiològics i que compleixi el principi de «no discriminació».

L’estratègia de Brussel·les: desescalada de tres fases

D’aquesta manera, l’estratègia de Brussel·les parteix d’un enfocament «flexible en tres fases», que parteix de la relaxació en les zones on els nivells del virus són més baixos i «equiparables» i capaços d’oferir «informació en temps real» de la seva situació epidemiològica, segons un esborrany de la comunicació.

Altres criteris importants seran la capacitat dels serveis sanitaris per atendre nous casos, la capacitat per vigilar i controlar un eventual rebrot i les mesures de protecció. Per una altra banda, l’Executiu comunitari adverteix que la coordinació entre països i un enfocament comú en matèria sanitària serà «crucial» per restaurar la confiança del turista i que els europeus tornin a tenir ganes de viatjar i passar temps de vacances «aquest estiu i més enllà».

També s’espera que la Comissió prengui una posició més clara en respecte als drets dels passatgers i a les opcions de les companyies aèries d’oferir cupons de viatge per compensar els vols anul·lats durant la crisi.

De fet, dotze països i nombroses aerolínies han demanat relaxar temporalment les regles que protegeixen als consumidors i els hi donen el dret a rebutjar aquests cupons i reclamar el reemborsament, tot i que Brussel·les ha respost fins ara que aquesta opció només pot ser voluntària i que li correspon a les companyies fer-los «més atractius» per als usuaris.

El turisme significa un 10% del PIB de la Unió Europea

La indústria del turisme contribueix en un 10% al PIB de la Unió Europea, regió en la qual és una font d'ocupació per prop de 27 milions de persones, segons les dades de Brussel·les, que recalca que la UE  és la principal destinació a nivell mundial.

La facturació del sector a la Unió Europea caurà aquest any un 50% a causa del coronavirus, segons càlculs de la Comissió, que preveu una ferida de fins al 70% en el cas de turoperadors i agències de viatges i un 80% per aerolínies i creuers.


Comentaris

envia el comentari