Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

Euskadi tanca perimetralment 26 municipis per la incidència del coronavirus

El territori d'Àlaba en el seu conjunt quedarà sota confinament perimetral, igual que la seva capital, Vitòria, i altres 25 municipis bascos

Euskadi ha pres una dràstica decisió davant la situació actual de la pandèmia del coronavirus. Així, el territori d'Àlaba en el seu conjunt quedarà, a partir d'aquest dimecres, sota confinament perimetral, igual que la seva capital, Vitòria, i altres 25 municipis bascos més, en els quals també s'aplicaran restriccions en l'hostaleria, segons la nova llista dels municipis amb alta taxa d'incidència publicada aquest dimarts pel Govern Basc sobre la base de la resolució del 27 de març de Salut Pública, que va entrar en vigor el passat 29 de març a Euskadi.

Diverses mesures en les zones amb més incidència de la Covid

Aquesta resolució del Govern Basc es va adoptar després de la reunió del Consell Assessor del Pla de Protecció Civil d'Euskadi (LABI) del passat 26 de març, en la qual es va acordar establir confinaments perimetrals municipals i per territori històric en zones amb una taxa d'incidència acumulada de coronavirus de 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies.

En els llocs que es trobin en aquesta situació, també es redueix l'horari dels espais interiors dels establiments hostalers, que només es podran utilitzar entre les 6.30 i les 9.30 hores, i entre les 13.00 i les 16.30 hores. Aquestes mesures es refereixen i afecten també a l'esport i als locals de jocs i apostes.

Àlaba presenta aquest dilluns una taxa d'incidència acumulada de 407,62, però ja va entrar en zona vermella divendres passat, 2 abril, amb una incidència de 407,92 casos per 100.000 habitants en 14 dies.

La llista de municipis afectats pel confinament

Els municipis de més de 5.000 habitants amb una taxa d'incidència acumulada de casos positius per Covid-19 en els últims 14 dies iguala o supera la xifra de 400 per cada 100.000 habitants són els guipuscoans d'Arrasate/Mondragón, Beasain, Lazkao, Legazpi, Lezo, Oiartzun, Oñati, Ordizia, Tolosa, Urretxu, Vitòria i Zumarraga, la capital alabesa, Vitòria, i els biscaïns d'Ermua i Ondarroa. Respecte a l'anterior resolució, surten de la llista els municipis biscaïns d'Elorrio i Muskiz.

Per part seva, la relació de municipis amb una població inferior a 5.000 habitants i la situació epidemiològica dels quals requereix l'aplicació de les mesures establertes en el Decret 16/2021, del 26 de març del Lehendakari són Berriatua, Berriz, Elciego, Idiazabal, Iruña de Oca, Labastida, Legutio, Ormaiztegi, Segura, Zaldibar, Zaldibia i Zegama.

Surten del llistat, respecte a l'última relació de municipis confinats, Ataun, Elvillar, Idiazabal, Olaberria, Urkabustaiz i Zigoitia.