Quan marxem de vacances, una de les qüestions més importants és deixar el nostre domicili ben protegit per evitar robatoris i assalts durant la nostra absència.
Ens passem mesos planificant les vacances i preparant fins a l'últim detall perquè siguin perfectes. Els últims dies els dediquem a les maletes, revisar les reserves de vol i hotel i rellegir la llista de tasques per no oblidar res.
No obstant això, en moltes ocasions no prenem totes les mesures necessàries, fins i tot les més bàsiques, per deixar protegit el nostre habitatge mentre no estem en ella. Els lladres ho saben, i a l'estiu es produeix un alt percentatge dels robatoris anuals en domicilis i habitatges habituals.
La Guàrdia Civil i la resta de cossos policials espanyols intensifiquen la campanya de vigilància i prevenció durant l'època estival. En la majoria de casos denunciats, una major responsabilitat per part del propietari o inquilí de l'habitatge hauria estat clau per prevenir el robatori.
Aquí et deixem alguns consells i recomanacions per evitar que entrin a casa teva mentre estàs gaudint de les vacances. Són recomanacions oficials facilitades pels cossos policials i molt importants perquè a la teva tornada, tot estigui en ordre i com ho havies deixat. Pren nota:
1. No posar informació de les vostres vacances a les xarxes socials
És temptador donar a conèixer a través de Facebook o Instagram com de bé ho estàs passant o el meravellós que és el paisatge. No ho facis, ja que a més d'explicar-ho als teus amics i coneguts també dones informació als lladres sobre el fet que no estàs a casa.
És preferible publicar fotos i experiències de les teves vacances, a posteriori, a la tornada i deixant clar que ja has tornat al teu domicili habitual.
2. Compte amb els marcadors
Alguns lladres marquen els domicilis per indicar alguna cosa a altres lladres o per a un atac posterior al domicili. Si en obrir la porta cau algun tros de paper, fil o plàstic a terra, truca a la policia i comunica-ho. També has de trucar si observes alguna marca significativa en la paret o en el marc de la porta i no li atribueixes el possible origen.
3. Tanca sempre amb clau i bloqueja les finestres
Sembla obvi, però molta gent no ho fa de forma habitual. Encara que es surti durant poca estona, cal tancar sempre amb clau i deixar-la al pany si s'està dins. Alguns panys permeten també deixar una clau sempre posada.
En relació amb les finestres, hi ha sistemes de bloqueig que són de fàcil instal·lació i de baix cost, principalment per les finestres exteriors. Els lladres treballen de forma silenciosa i hi ha robatoris que es produeixen amb els inquilins dins. Tota precaució és poca.
4. Panys plans i dobles
Una altra de les recomanacions que la policia fa per evitar robatoris és la d'estar atents al tipus de pany. Es recomana que siguin plans, és a dir, que no sobresurtin molt per evitar que els puguin arrencar d'un cop.
Hi ha qui opta també per un doble pany, amb dues claus diferents. I fins i tot es pot optar per gastar-se una mica més de diners i instal·lar un pany codificat i més complicat d'obrir.
5. No deixar l'habitatge buit moltes setmanes
Es recomana que algú de confiança vingui a casa de tant en tant si els períodes de vacances s'allarguen diverses setmanes o mesos. Amb entrar, obrir i tancar les persianes o llums i canviar les persianes de posició pot ser suficient.
Les persianes no s'han de deixar tancades amb pany i clau. Juga amb diverses altures, principalment en les de més difícil accés dona sensació d'activitat.
De la mateixa manera, no està de més deixar alguna llum ambiental encesa per a evitar donar la imatge de buit total.
6. Mobles i eines fora de la vista
Principalment en jardins o entrades, cal evitar deixar a la vista mobles que facilitin l'escalada a pisos superiors. Taules, armaris, tendals o escala millor recollits i fora de la vista.
De la mateixa manera, també hem de vigilar amb les caixes d'eines o material de jardí que puguin utilitzar els lladres per accedir al domicili. Lògicament, bicicletes, maquinària de jardí, para-sols... Cal recollir-ho tot, perquè també es produeixen robatoris als jardins.
7. Sistemes d'alarma antirobatori al domicili
Una altra mesura que sembla òbvia però que en molts casos no ho és. També és cert que alguns habitatges ho requereixen més que d'altres. A més de les alarmes convencionals, que s'activen quan els lladres accedeixen a l'interior de l'habitatge, hi ha també les alarmes de contacte.
Es tracta d'una alarma que s'instal·la a la porta i que s'activa si es colpeja la porta amb força. Eviten directament que s'entri en el domicili, de manera que per a les vacances són molt útils.
8. Els mètodes dels lladres per entrar en els habitatges
Els lladres tenen diversos mètodes per entrar a domicili aliè que has de conèixer:
- Radiografia: Amb un plàstic que es pot comprar per 5 euros, poden entrar a casa teva. El llisquen entre la porta i el marc i alliberen el pany entrant de forma neta i silenciosa
- Pic de lloro: Es tira del pany que sobresurt amb una clau anglesa. També és ràpid i sense soroll.
- Bumping o claus falses: Hi ha claus que, amb diversos copets, agafen la forma interior del pany i aconsegueixen obrir-la.
- Destrossant el pany: A cops, fins a destrossar el pany i obrir la porta després de trencar-la. Principalment en cases aïllades, urbanitzacions o masies on fer soroll no és un problema.
Seguint aquests consells posaràs molt més difícil als lladres que puguin entrar a robar al teu domicili.
Primers passos en cas de robatori en domicili
En cas de ser víctima de robatori al teu domicili, has de trucar immediatament al 091 (Policia Nacional) o al 062 (Guàrdia Civil). En cas de dubte, pots posar-te en contacte amb el servei d'emergències trucant al 112.
No entris al teu domicili si no tens l'absoluta certesa que els lladres ja no hi són dins. Tampoc toquis res fins que no arribi la policia al teu domicili. A partir d'aquí, cursa la denúncia corresponent detallant les destrosses i tot el que trobis a faltar.
Si necessites ampliar informació, la pàgina web de la Policia Nacional ofereix més informació detallada sobre seguretat al domicili.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]