Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de la vacuna de Pfizer

Salut es pronuncia sobre la possibilitat que els auxiliars d'infermeria vacunin

En cas que la pandèmia obligués a activar aquesta mesura, seria de manera «transitòria»

El Departament de Salut ha aclarit aquest dimarts que no té «previsió d'activar en aquests moments» els tècnics en cures auxiliars d'infermeria (TCAI) per vacunar la població. En aquest sentit, fonts de la conselleria de Josep Maria Argimon han afegit a l'ACN que «en el supòsit que fos necessari, sempre seria de forma transitòria».

Per altra banda, Salut ha assenyalat que si es decidís activar la mesura, els TCAI haurien de fer prèviament una formació específica. Així mateix, haurien de punxar sota la supervisió d'infermeres i que no hi hagués disponibilitat d’altres col·lectius professionals amb la competència per vacunar i que ja s’han presentat voluntaris en les crides realitzades.

Cal recordar que aquest dimarts, la mesura ha comptat amb l'oposició frontal del Col·legi d'Infermeres i diversos sindicats d'infermeria.

Incrementar la xifra de professionals disponibles per a la vacunació

El Departament de Salut ha explicat que «ha habilitat una mesura preventiva» per capacitar els TCAI per a l’administració de vacunes contra la Covid-19 en cas que sigui necessari, assegurant així la continuïtat de la campanya de vacunació. En aquest sentit, la mesura permetria incrementar el nombre de professionals disponibles per a la vaccinació.

Les fonts de la conselleria justifiquen que amb aquesta decisió, en cas d’una situació epidemiològica amb un augment dels contagis, es podria alliberar a les infermeres per donar suport en dispositius amb alta càrrega assistencial, com els centres d’atenció primària o hospitals. Salut ha recordat que en altres etapes de la pandèmia, ja s'han activat diverses mesures extraordinàries.

Entre altres exemples, el fet que estudiants de medicina o infermeria facin tasques de suport com també l’administració de vacunes. En aquest sentit, Salut ha recordat que avui dia aquests estudiants de grau continuen donant suport a la campanya de vacunació, sempre sota la supervisió d’infermeres.

Els adolescents de 12 a 15 anys poden demanar hora per vacunar-se a partir d'aquest dimecres

El president del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts que els adolescents de 12 a 15 anys podran demanar cita per vacunar-se contra la Covid-19 a partir d'aquest dimecres. Aragonès ha destacat que és important que els més joves s'immunitzin per «facilitar el bon funcionament» dels centres de secundària, batxillerat i FP de cara al curs vinent.

En aquest sentit, el president del Govern ha manifestat que «hem de començar el curs amb la major immunitat als centres educatius». En aquest sentit, ha fet una crida a tots els joves —i a les seves famílies— a demanar cita.