Pequín, capital de Xina, viu un nou brot de coronavirus que preocupa, en especial a la comunitat científica de tot el món. Justament en aquest sentit, Daniel López Acuña, exdirectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha expressat en una intervenció a 'Espejo Público' amb Susanna Griso que la nova soca ha mutat i que seria més agressiu que la primera, que ha causat estralls arreu.
L'epidemiòleg s'ha mostrat molt preocupat pel rebrot a la Xina. «Tot sembla indicar que és una seqüència genètica diferent», ha dit. Segons l'expert, podríem haver de fer front a «un virus mutat que pot ser més patogen». En aquest cas, però, segons Acuña, el procés s'hauria donat a la inversa: d'Europa cap a la Xina.
«S'han de prendre mesures dràstiques», ha deixat clar en directe, opinant també sobre les actuals mesures de seguretat: «La mascareta no és la solució màgica però ajuda a reduir la càrrega vírica». Els majors riscos, segons diu, són la proximitat física i els ambients tancats.
Adverteix que el virus «no ha desaparegut»
López Acuña ha advertit també durant un discurs en el Grup de Sanitat i Salut Pública de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats que el virus «no ha desaparegut». «No podem pensar que per l'arribada a la nova normalitat ja no és aquí, seria tapar el sol amb un dit. No hem d'abaixar la guàrdia i hem d'estar molt pendents de potencials rebrots que poden produir-se per importació de casos davant la reobertura de fronteres», ha exposat.
fer test a tota la població seroprevalençaCovid-19
López Acuña ha defensat que l'estat d'alarma a Espanya, amb la consegüent limitació de la llibertat de moviment dels ciutadans, «ha funcionat», aconseguint reduir els efectes de la pandèmia de Covid-19: «Les dades demostren que ha servit per frenar la propagació de la pandèmia, evitar un número molt superior de defuncions i majors col·lapse en el sistema sanitari».
Crítiques al sistema de salut espanyol i europeu
L'expert ha apuntat, per acabar, a una «feblesa estructural» del sistema sanitari espanyol i ha demanat una «revisió exhaustiva» de l'ordenament jurídic perquè, «més enllà de l'estat d'alarma», el govern compti amb eines «per garantir la salut dels ciutadans».
retallades, externalitzacions i privatitzacions crisi Unió Europeapandèmiasalut inversió
UEseguretat sanitària