L'Exèrcit assegura que arribaran dues onades més de coronavirus en els pròxims mesos

Segons les previsions dels militars no hi haurà immunitat total ni una vacuna 100% eficaç

Soldats de l'Exèrct espanyol a Madrid el 17 de març del 2020
Segons l'exèrcit està previst que la segona onada arribi el pròxim 21 de novembre | Cedida

En les últimes hores ha sortit a la llum un informe elaborat per l'Exèrcit de Terra que revela terribles presagis: dues onades més de contagis i un any i mig per tornar a la normalitat. L'estudi s'ha fet d'acord amb dades i models matemàtics, i ofereix detalls concrets sobre els mesos en què arribaran els dos rebrots per als quals Espanya s'ha de preparar.

L'informe de l'Exèrcit calcula que l'onada que estem vivint ara acabarà a finals de maig i que molt probablement hi haurà un descens notable de contagis en els mesos d'estiu, afavorit per la inèrcia de les mesures de desescalada i la calor, que alentirà la propagació del coronavirus.

Durant la fase actual, la clau està en les proves de seroprevalença que donen informació al ministeri de Sanitat sobre quantes persones queden per infectar i li permeten fer una estimació de cara a la segona onada que, segons l'Exèrcit, arribarà a finals de tardor d'aquest any. La immunitat de grup, en aquest cas, serà fonamental.

 

La segona onada, entre el 21 de novembre i 21 de febrer

Concretament, la segona onada arribarà entre el 21 de novembre d'aquest any i el 21 de febrer de 2021, i tornarà a posar el sistema sanitari al límit encara que aquesta vegada no s'arribarà al col·lapse. Cap vacuna eficaç estarà a punt abans del gener-febrer de 2021, diu l'informe, però tindrem més mitjans i es reaccionarà més de pressa.

Mantenir aquesta segona onada sota control dependrà de la capacitat per aplicar mesures de confinament fortes, però també de la immunitat de grup. A més contagiats ara, més immunes de cara a la segona onada, conclou l'estudi de l'exèrcit, però també avisa: mai hi haurà un 100% d'immunitat adquirida, ni cap vacuna amb un 100% de protecció.

En el cas de la segona onada, el pic de contagis s'assolirà a principis de gener de 2021 i la corba començarà a baixar fins a aplanar del tot a finals de febrer. La tercera onada arribarà entre el 21 de novembre de 2021 i el 21 de febrer de 2022, i serà molt menys nociva que la primera i la segona.

 

La previsió és que el coronavirus no desapareixerà

La previsió de l'exèrcit és que el coronavirus no desapareixerà, però la immunitat adquirida pels contagiats, els tractaments i la futura vacuna de determinar que els problemes que sorgeixin siguin molt menors, i també preveu un percentatge de casos de persones que havent-se contagiat tornaran a fer-ho , encara que amb símptomes més lleus.

Davant d'una nova onada de contagis, els militars alerten de la manca de disponibilitat de material de protecció com mascaretes a Espanya, i recorden: «Les mascaretes quirúrgiques utilitzades habitualment en l'exèrcit de terra, serveixen per protegir altres si la persona que les porta està contagiada, però no serveixen en absolut per protegir-se del contagi».

L'informe adverteix que el perill de cara a nous atacs de virus no serà el nombre de contagis sinó que de nou s'acumulin tots alhora, i considera que seria vital disposar d'una aplicació de telèfon mòbil de control de contactes, ja que el perill més gran en el futur seran les aglomeracions.


Comentaris

envia el comentari