URGENT

🚨 Espanya no aixeca el cap: més de 36.000 nous contagis i 591 defuncions

L'anunci de l'Exèrcit sobre la segona onada de Covid-19: què faran els militars

L'operatiu compta amb una nova estructura per a la nova normalitat i inclou la previsió per a una segona onada

Imatge d'arxiu de l'exèrcit
L'Exèrcit està preparat per actuar en la nova normalitat i davant d'una segona onada | El Digital de Albacete

Les Forces Armades espanyoles ja ho tenen tot a punt per afrontar una onada de contagis com la que hi va haver al març a Espanya. Fins que aquest dia arribi, també estan preparades per dur a terme suports puntuals per tot Espanya sense que s'hagi activat cap missió, com ho ha fet recentment a Osca, Huelva i Gran Canària.

El 15 de març, davant la gravetat de la situació epidemiològica a Espanya, l'Exèrcit va rebre l'ordre de desplegar-se per lluitar contra el coronavirus en l'anomenada Operació Balmis. Ara s'ha posat en marxa l'Operació Balmis II.

Actuant en menys de sis hores

Passi el que passi, compten amb una sèrie de plans per a una situació o l'altra i ja han determinat que, si torna l'estat d'alarma o es reactiva Balmis, els primers uniformats estarien actuant en tot just sis hores. S'han preparat un seguit de plans per a actuar en la nova normalitat o en una eventual segona onada.

L'Operació Balmis va concloure el 21 de juny amb la retirada de l'estat d'alarma. Llavors es va desmantellar l'estructura operativa que centralitzava els centenars de peticions d'ajuda a través del Comandament d'Operacions. El ministeri de Defensa ha dissenyat una xarxa més simple per gestionar els suports puntuals que poden prestar els militars en la nova normalitat.

Forma part del Pla de Resposta Primerenca en un escenari de control de la pandèmia per la Covid-19, amb el qual no només coordinarà aquests suports excepcionals sinó que també marca la línia a seguir per fer front a una segona onada.

Nova estructura

Per donar resposta a aquestes peticions, Defensa ha creat una estructura sota la direcció d'un oficial general de la Secretaria General de Política de Defensa. Les peticions ja no arribaran al Comandament d'Operacions perquè les distribueixi a les unitats competents, sinó que les rebrà aquest nucli amb una cèl·lula de gestió i anàlisi i un centre de situació.

A aquest centre arribaran les sol·licituds de les delegacions de govern, les quals s'avaluaran i, si s'autoritzen, es donarà trasllat a l'Exèrcit o l'Armada. Una de les claus per a l'èxit és que el personal militar no es contagiï, i a més d'unes mesures d'higiene i protecció més exigents, es crearà un sistema de detecció precoç amb rastrejadors militars.

El pla inclou la protecció dels uniformats i la disponibilitat dels mitjans i capacitats que poden aportar les Forces Armades. Fa èmfasi en preparar les capacitats militars davant d'un increment de la transmissió que pugui derivar en una segona onada.

En aquest punt considera clau dotar la Xarxa Sanitària de Defensa d'una major capacitat, en referència sobretot als hospitals militars de Madrid i Saragossa, els quals comptaran amb llits i personal suficients, a més d'amb reserves d'equip de protecció. També és important el Centre Militar de Farmàcia de la Defensa, amb medicaments i desinfectants.

Operació Balmis II

Si hi ha una segona onada, les Forces Armades s'activaran l'Operació Balmis II, la qual cosa acabaria amb l'estructura centralitzada de la secretària general, i tornar al principi: un comandament únic per a centralitzar les peticions d'ajuda des del Comandament d'Operacions. Els exèrcits preparen les seves unitats amb ordres de planejament per estar a punt per al desplegament.

L'Estat Major dirigirà Balmis II delegant al Comandament d'Operacions la coordinació i la gestió. El Cap de l'Estat Major, Miguel Ángel Villarroya, acaba de promulgar el pla de contingència per enfrontar-se a la segona onada, que bàsicament reprodueix el mateix esquema que l'Operació Balmis, ja que expliquen que la situació serà molt semblant.

Tota l'estructura de l'operació estaria llesta en 48 hores, encara que la primera reacció podria produir-se en tot just sis hores. Al març, la Unitat Militar d'Emergències (UME) va ser la punta de llança de Balmis, i en poques hores va posar al carrer a 900 militars. En aquesta ocasió, el desplegament inicial podria incorporar a l'Exèrcit de Terra.

L'Exèrcit de Terra compta amb equipament nuclear, químic i biològic. La seva actuació serà clau per aixecar hospitals o campaments temporals i per al transport de material i aliments, si cal.

L'Exèrcit de l'Aire serà clau en tasques de transport, ja que té disponibles totes les seves naus i sobretot els vuit A400M que a la primera onada van volar a la Xina per fer provisió de material. També ofereix capacitats mèdiques.

Pel que fa a l'Armada, segueixen posant a disposició alguns dels seus vaixells per si fossin necessaris per augmentar la capacitat hospitalària. Pel que fa al personal, mantenen com a primera força d'actuació a les unitats d'Infanteria de Marina.


Comentaris

envia el comentari