Tot i que fins ara es donava per fet que el curs escolar començaria al setembre, en algunes zones com Catalunya l'onada de rebrots i contagis posa en risc el nou curs. Molts es pregunten si, com va succeir al març amb el tancament dels centres escolars, una reescalada podria portar també a suspendre l'inici de curs escolar.
La conselleria de Salut a Catalunya assegura que el curs començarà al setembre tot i la situació epidemiològica actual. Ara se sap més de la Covid-19 i això permet analitzar el balanç risc-benefici que suposa obrir les aules al setembre.
Riscos i beneficis d'obrir les aules al setembre
Les autoritats tenen més coneixement sobre com es contagia el coronavirus i com evitar aquest risc. Després de mesos de lluita contra la pandèmia, el que s'ha après pot servir per planificar un inici de curs escolar sense sobresalts, amb una suficient capacitat de detecció precoç i ràpida reacció a qualsevol indici de focus de contagi.
Pel que fa a riscos i beneficis, hi ha dues qüestions importants. D'una banda, per què han de tornar els nens a l'escoles i l'institut. D'altra banda, si ateses les circumstàncies actuals es pot garantir una volta segura per a tots, alumnes, professors i resta de personal dels centres educatius.
En un article publicat aquesta setmana a New England Journal of Medicine, experts en salut pública reclamen la volta segura a les aules com a prioritat nacional. Segons argumenten, l'escola presencial té un paper clau en l'educació i en la socialització, i privar els més petits d'això és fomentar la desigualtat i les injustícies.
En segon lloc, posen de manifest que la principal via de transmissió de virus són les gotes respiratòries al parlar, respirar, esternudar o tossir. Una via secundària de transmissió són els aerosols, partícules més fines que poden romandre més temps en l'aire en llocs tancats.
Només un 2% dels nens presenten símptomes si contrauen el virus
Per això, diuen, les mesures de prevenció ha de ser la distància social, la higiene de mans i respiratòria, la mascareta i la ventilació dels espais. A més, sorgeix el dubte de sobre si els nens són o no vectors de transmissió, i davant d'això no hi ha una resposta clara.
Alguns experts afirmen que els nens es contagien per Covid en percentatges similars als adults, encara que des d'un punt de vista clínic, la majoria passen la malaltia de forma lleu o asimptomàtica. Només un 2% desenvolupa símptomes greus i pateix complicacions.
L'evidència científica és limitada, però sembla haver-hi un factor d'edat importants. La incidència de virus sembla menor en els nens de menys de 10 anys, que també contagien menys. Les dades preliminars d'estudis recents indiquen que transmeten menys la malaltia, tot i que encara queda molt per investigar en aquesta qüestió.
Grups petits
Si es demostra que a partir d'una edat determinada el virus afecta els nens de manera similar als adults, llavors caldrà començar a establir protocols de seguretat diferents per a primària i secundària. El que sí que tenen clar els experts és que transmissió hi haurà, i que el virus entrarà segur a les escoles i instituts.
Això implica tenir un protocol clar d'actuació. La situació a Lleida ara mateix és molt semblant a la de març, i Barcelona, com Saragossa i Navarra, està en plena escalada. Els experts avisen: si el 15 setembre no s'ha aplanat la corba, és millor no obrir les aules.
La clau és arribar a setembre amb una baixa incidència, que hi hagi pocs casos perquè es puguin vigilar, seguir i tallar cadenes de contagis. Els experts reclamen protocols estrictes de seguretat. El protocol per a la tornada dels nens a l'escola de manera segura veu grups petits de 10 alumnes per professor i que no es barregin amb altres grups.
El cas dels adolescents és més complicat perquè haurien de portar mascareta si o si i evitar barrejar-se amb altres grups dins i fora de l'aula. Encara és aviat i els experts manegen diversos escenaris, però a més de preveure un pla, cal saber què passarà amb els pares si els nens no poden començar l'escola.