Militars de l'exèrcit espanyol

L'Exèrcit redueix considerablement el nombre d'aspirants que s'examinaran a Catalunya

Defensa ha reaccionat a la polèmica generada, i enviarà a l'Acadèmia de Talarn menys persones de les que volia en un principi

Arran de la gran polèmica pel desplaçament de 1.200 aspirants de l'Exèrcit espanyol a l'Acadèmia Militar  de Talarn, al Pallars Jussà, per realitzar unes proves d'admissió, el ministeri de Defensa ha anunciat que finalment optarà per enviar una petita part d'ells al nostre país. Concretament, segons avança 'El Nacional', uns 900 aspirants a ser militars seran enviats a  Toledo, i tan sols 280 es desplaçaran al Pirineu per realitzar les proves, en unes instal·lacions amb capacitat per a 300 persones. 

Polèmica a la zona per l'arribada dels aspirants a militar

Recordem que, després de saltar la notícia de l'arribada, aquesta mateixa setmana que ve, d'un gran contingent d'aspirants a militar a les instal·lacions, han estat moltes les veus que s'han mostrat contràries. Les seccions pallareses de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, els CDR i els Consells Locals per a la República han deixat clara la seva «preocupació», en una missiva enviada als ajuntaments de la comarca i al PROCICAT. 

El principal argument dels crítics era que, davant l'arribada d'un nombre tan gran de persones, un rebrot era més que probable, en una zona que ha aconseguit mantenir-se força allunyada de la dramàtica situació viscuda al Segrià o a l'Àrea Metropolitana. «Un rebrot en aquest context suposaria el desbordament dels serveis sanitaris i posar en risc la població que hi viu», han insistit. 

El Pallars, entre la por als contagis i les pèrdues econòmiques

A aquestes veus crítiques es va sumar ahir també la de la Generalitat, que a través de la delegada a l'Alt Pirineu i l'Aran, Rosa Amorós, va plantejar la possibilitat de posposar les proves, una proposta que l'Exèrcit va descartar, ja que es tracta d'una convocatòria que va a càrrec del mateix ministeri de Defensa. 

La decisió del ministeri de reduir considerablement el nombre de persones destinades a les instal·lacions del Pallars també ha provocat reaccions crítiques, i és que formacions com Compromís per  Tremp han acusat l'Ajuntament de la localitat de crear «alarma», recordant que l'Exèrcit té els seus propis protocols per garantir la seguretat sanitària. A banda, ha recordat que la decisió provocarà pèrdues econòmiques a la zona, i ha reclamat ajudes.