Diversos membres de l'Exèrcit descarregant material de protecció al pavelló de Pardinyes de Lleida

El Govern demana a l'Exèrcit posposar l'arribada de 1.200 militars al Pallars la pròxima setmana

Es tracta d'una proposta no contemplada, ja que la convocatòria pertany al ministeri de Defensa

La delegada de la Generalitat de Catalunya a l'Alt Pirineu i l'Aran, Rosa Amorós, ha plantejat aquest divendres a la direcció de l'Acadèmia General Bàsica de Sotsoficiales de Talarn, a la comarca del Pallars Jussà, la possibilitat de posposar, per temor a brots de coronavirus, els exàmens de la setmana vinent als quals es presentaran 1.200 militars, una proposta que l'Exèrcit no ha contemplat per tractar-se d'una convocatòria del Ministeri de Defensa.
 

Defensa insisteix que s'han pres totes les mesures de precaució

Amorós ha explicat que la direcció de l'acadèmia ha assegurat aquest divendres que els militars arribaran als exàmens del dilluns amb una declaració jurada sobre el seu bon estat de salut i que si algun arriba amb símptomes serà expulsat de les proves d'enguany i de la convocatòria del pròxim. Segons la delegada, uns 300 militars dels 1.200 que arribaran a examinar-se s'allotjaran en l'acadèmia i la resta en hotels, cases rurals i pisos de la comarca i que després de les proves es quedaran unes 600 persones.


Malestar al Pallars Jussà per no haver conegut abans l'arribada dels aspirants

En la trobada, Amorós i alcaldes de la zona, han mostrat el seu empipament  per no haver conegut abans l'arribada dels aspirants al que, segons ha explicat, la direcció de l'acadèmia ha respost afirmant que no s'havia comunicat als ajuntaments de la zona «perquè les proves es fan cada any i havien pres mesures exhaustives».A la trobada, a més d'Amorós i comandaments de l'acadèmia, han assistit alcaldes de la comarca del Pallars Jussà, membres del Consell Comarcal, responsables de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran i comandaments dels Mossos d'Esquadra.

La notícia de l'arribada dels militars no només ha provocat malestar a nivell polític, sinó també social. Entre altres, les seccions pallareses de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, els Comitès de Defensa de la República (CDR) i els Consells Locals per la República han expressat «preocupació» i, sobretot, «malestar» pel desplaçament dels 1.200 aspirants a l'Acadèmia militar de Talarn