Ningú discuteix que Francisco Franco no mereix cap honor i que és de justícia que no reposi al costat d'aquells que va afusellar. La memòria històrica no hauria d'haver permès mantenir el mausoleu durant 40 anys de democràcia, de la mateixa manera que la democràcia no hauria de permetre exaltacions franquistes com les viscudes avui.
L'exhumació de Franco era un dels plats forts de la curta legislatura de Pedro Sánchez, a manca de pressupostos i, per tant, polítiques efectives, tocava tirar de gestos. I com que les primeres eleccions van girar sobre l'eix esquerra/dreta amb l'aparició de Vox, els caps pensants del PSOE van pensar que aquesta devia ser una bona estratègia. Però no ha estat pas així. No pas perquè la decisió de Pedro Sánchez no sigui de justícia, però la voluntat de convertir-lo en un esdeveniment televisiu i, per tant, amb guió, llarg i ple de càmeres, ha acabat fent enfadar tothom.
L'acte d'avui tan sols ha servit perquè els franquistes sortissin al carrer i retessin un nou homenatge al dictador. Fins i tot ha aparegut Tejero, aplaudit i ajudat durant aquest homenatge improvisat fora el mausoleu. La imatge ja grinyolava abans, quan la família Franco posava el fèretre dins un cotxe a crits de «Viva España, Viva Franco». De discreció, doncs, cap ni una, tot i que ho havia promès la vicepresidenta Calvo.
És evident que en plena campanya electoral, cap partit de l'oposició aplaudiria Pedro Sánchez. El cert és que Aitor Esteban, del Partit Nacionalista Basc ha resumit bastant el sentiment de bona part d'espanyols: «Estic bastant molest. És una humiliació per a les víctimes. Surt a espatlles, entre crits de 'Visca Franco' i amb la presència d'una Ministra».
La dreta evita parlar de l'exaltació franquista
Val a dir que tant PP, com Ciutadans i Vox s'han mostrat crítics amb Sánchez evitant parlar de les imatges vistes avui fora El Valle de los Caídos. Per ells, el PSOE segueix obrint ferides: «Els ossos de Franco, mort fa 44 anys, no haurien de ser la prioritat del govern», deia per exemple Rivera.
Els més durs, com era d'esperar, han estat els de Vox, que han assegurat que Sánchez ha iniciat una «campanya d'odi» i ha recuperat una imatge de milicians de la Guerra Civil per afirmar que als morts «se'ls respecta, es diguin Franco o Pasionaria».
L'esquerra i els independentistes, molestos
Els partits més a l'esquerra i territorials s'han posat les mans al cap amb les imatges vistes avui arreu del món. Han denunciat que no s'ha tingut en compte les víctimes i que els protagonistes han estat nostàlgics i familiars, que fins i tot volien entrar amb una bandera preconstitucional a l'exhumació.
El cert és que les imatges s'han allunyat molt del que el Govern espanyol havia promès i, tant la família com els partidaris del franquisme han tingut els seus moments de glòria. I això no era pas el que havia promès Pedro Sánchez.