Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de persones assegudes a les terrasses dels bars del passeig marítim de Cambrils

La nova exigència dels bars i restaurants: «Som els més castigats»

La Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme aposta per implementar el passaport sanitari per «salvar l'estiu»

La restauració ha estat un dels sectors més castigats per les restriccions per frenar la pandèmia del coronavirus. I, de retruc, també ha estat un dels sectors més crítics i exigents amb les administracions. Després de la reobertura dels bars i restaurants dels centres comercials, el sector encara té, almenys, dues exigències més. Per un costat, la possibilitat d'obrir a la nit i no només fins a les 17.00 hores. Per l'altra, la implementació del passaport sanitari o passaport Covid, un document que hauria de permetre més mobilitat i l'arribada de més turisme a casa nostra.

Així ho ha recalcat aquest dilluns el gerent de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), Daniel Brasé. El responsable d'aquesta entitat ha reclamat a la Comissió Europea i l'estat espanyol que accelerin la implantació del passaport sanitari amb un objectiu ben clar: que es pugui garantir l'arribada de turistes aquest estiu. Segons ha explicat Brasé, «ja hem perdut la temporada d'esquí i la Setmana Santa» i, per això, «no volem perdre més».

La FIHRT, que ha celebrat a Sitges la primera assemblea presencial des que va esclatar la pandèmia, també ha reclamat a les administracions «més concreció» sobre les mesures per garantir el turisme aquest estiu. A més, el gerent de l'entitat ha recordat que Catalunya és la regió «més castigada» per les restriccions contra la Covid-19 i ha exigit que es flexibilitzin «ja» els horaris de la restauració.

La reobertura nocturna, cada vegada més a prop

Sobre la possibilitat de tornar a obrir a les nits, el Govern ha demanat «un punt de paciència» al sector. Ho ha fet en boca del conseller d'Interior, Miquel Sàmper a TV3, que ha vaticinat que l'eliminació d'aquesta mesura podria ser una realitat d'aquí a «una o dues setmanes». Sàmper espera que es pugui donar permís a la restauració d'obrir a les nits «al més aviat possible». Això sí, ho ha supeditat a què «la situació acompanyi i les dades ho permetin». Concretament s'ha referit al fet que es pugui veure que «la tendència a la baixa[de les dades epidemiològiques]es confirma».

Miquel Sàmper ha explicat que fa setmanes que el Procicat treballa en aquesta direcció, però ha insistit que cal mantenir la tendència a la baixa en la incidència de la Covid-19. El conseller d'Interior ha recordat que «no puc dir quan serà», però ha deixat clar que la intenció del Govern és eliminar aquesta restricció ben aviat: «Anem cap a aquest pla de desescalada».