Diverses persones, unaasseguda en una terrassa, a Castelldefels

S'acaba l'odissea per a molts restaurants de Catalunya: primer dia de reobertura

La restauració dels centres comercials han pogut tornar a obrir després de sis mesos de tancament

Avui dilluns, dia 26 d'abril, no ha estat un dilluns qualsevol per a molta gent. Es referim, concretament, als restauradors que tenen negocis en centres comercials. I és que, des d'avui, aquests establiments poden obrir, per fi, com la resta de bars i restaurants: amb un horari de matí i migdies, fins a les 17.00 hores. Aquests negocis acumulaven sis mesos de tancament -exceptuant una sola setmana per Nadal- per culpa de les restriccions per frenar la pandèmia de coronavirus.

Així doncs, després d'una odissea de mig any sense poder fer funcionar els seus negocis, els bars i restaurants dels centres comercials han pogut aixecar la persiana i rebre clients. Tot i l'alegria de poder tornar a obrir, els restauradors reconeixen que «la sensació és agredolça». I és que, malgrat «estar contents de poder començar a treballar una altra vegada», admeten que «ha estat molt dur», explicava Andrés Jové, propietari del Coma & Punto, amb el local 'La Burguesa' al Centre Comercial 'La Maquinista'.

De fet, aquest centre comercial ha aprofitat la reobertura d'aquest sector per estrenar 11 nous locals d'oferta gastronòmica a la renovada segona planta de 'Les Terrasses', sumant així fins a 32 bars i restaurants. Un d'aquests 32 establiments és el d'Andrés Jové, que també ha volgut deixar clar que les seves peticions al Govern no finalitzaran fins que no es torni a una normalitat horària. «Ara tenim ganes no només d'obrir els migdies sinó de també obrir les nits per servir sopars», comentava.

La reobertura nocturna, cada vegada més a prop

Sobre la possibilitat de tornar a obrir a les nits, el Govern ha demanat «un punt de paciència» al sector. Ho ha fet en boca del conseller d'Interior, Miquel Sàmper a TV3, que ha vaticinat que l'eliminació d'aquesta mesura podria ser una realitat d'aquí a «una o dues setmanes». Sàmper espera que es pugui donar permís a la restauració d'obrir a les nits «al més aviat possible». Això sí, ho ha supeditat a què «la situació acompanyi i les dades ho permetin». Concretament s'ha referit al fet que es pugui veure que «la tendència a la baixa [de les dades epidemiològiques] es confirma».

Miquel Sàmper ha explicat que fa setmanes que el Procicat treballa en aquesta direcció, però ha insistit que cal mantenir la tendència a la baixa en la incidència de la Covid-19. El conseller d'Interior ha recordat que «no puc dir quan serà», però ha deixat clar que la intenció del Govern és eliminar aquesta restricció ben aviat: «Anem cap a aquest pla de desescalada».