Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Conductor

L'experiment fàcil de la DGT: si veus això, estàs borratxo i no hauries de conduir

Aquest vídeo de la DGT és un dels més il·lustratius sobre els efectes de l'alcohol

Beure i conduir són dos conceptes que mai no haurien d'anar de la mà. Quan et poses al capdavant del volant i has begut alcohol, són molts els problemes que es poden desencadenar: les conseqüències seran catastròfiques.

Malgrat que la Direcció General de Trànsit (DGT) ja fa molts anys que recorda que el millor és mantenir la taxa d'alcohol al zero quan anem al volant, no tots els conductors respecten aquest fet. Això fa que els accidents es multipliquin.

Per aquest motiu, des de la DGT han volgut recordar, mitjançant un vídeo il·lustratiu, com canvia la nostra percepció quan bevem i conduïm. És un experiment molt interessant.

Així ens afecta l'alcohol al volant

Encara que puguis pensar que per un parell de cerveses no passa res, la veritat és que tots els nostres sentits canvien des del moment en què bevem alcohol. Això, unit a la conducció, tindrà terribles conseqüències.

1. Augmenta el temps de reacció

De 0,3 a 0,5 g/l d'alcohol, augmentarà el temps que trigues a reaccionar davant de qualsevol imprevist. A més, se subestima la velocitat i apareixen els problemes de coordinació. Això fa que el risc de patir un accident es multipliqui per dos.

Foto de l'interior d'un cotxe.
Beure alcohol disminueix l'atenció a la carretera. | Getty Images

2. Visió borrosa

De 0,5 a 0,8 g/l, la percepció de la distància esdevé molt més borrosa. A més a més, és normal que apareguin els problemes de visió. Llavors, el risc de patir un accident es multiplica per cinc.

3. Greus problemes de percepció

De 0,8 a 1,5 g/l, els problemes de percepció esdevenen greus i també s'agreugen els problemes de coordinació. Hi ha un augment de la somnolència, per la qual cosa la conducció es torna perillosa. El risc que hi hagi un accident es multiplica per nou.

4. Conducció molt perillosa

D'1,5 a 2,5 g/l, hi ha greus problemes d'atenció, de percepció, de coordinació i de control. És a dir, la conducció es torna molt perillosa. De fet, les possibilitats que hi hagi un accident es multipliquen per quinze.

Aquest vídeo de la DGT demostra com canvia la percepció al volant quan beus

Per tot això, la DGT vol evitar, com sigui possible, que una persona s'acabi posant al volant si ha begut. El millor és apostar per una taxa de 0,0. Tal com has vist, els problemes derivats de l'alcohol poden ser molt perillosos.

Des de l'organisme oficial, a través del seu compte de Twitter, han publicat un vídeo on es pot veure com canvia la nostra percepció en barrejar alcohol i conducció. Això és un fet que està comprovat.

No caiguis en els típics mites quan et paren en un control

A més a més, cal tenir també en compte que, malgrat que hi ha molts mites per no donar positiu en un control d'alcoholèmia, tots són falsos.

Alguns són esperar més de dues hores abans d'agafar el cotxe, beure molta aigua o cafè o suar abans de conduir. Altres consisteixen a menjar llimones, dormir una mica abans o prendre begudes energètiques. Cap no funciona.

La policia fa una prova d'alcoholèmia.
Cada cop hi ha més controls pel perill que suposa conduir borratxo. | Policia del Vendrell

Compte amb les multes per conduir sota els efectes de l'alcohol

Els perills de conduir sota els efectes de l'alcohol són molts. Per això, la DGT cada cop imposa sancions més importants en els controls d'alcoholèmia. Si el conductor supera la taxa de 0,25 mg/l en aire espirat, podria enfrontar-se a una sanció de 500 €. A més, se li restaran 4 punts del carnet de conduir.

D'altra banda, si supera la taxa de 0,50 mg/l, se li restarien 6 punts i s'enfrontarà a una sanció de 1.000 €. A partir de 0,60 mg/l es considera un delicte penal. La condemna és entre tres i sis mesos de presó. D'altra banda, els conductors novells i professionals no poden superar la taxa de 0,15 mg/l en aire espirat.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp