YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Un expert avisa al govern de què passarà aviat a Espanya: «Una barreja explosiva»

L'augment del turisme gràcies a la proximitat amb Setmana Santa és la principal preocupació ara

Una persona llegint un diari en una terrassa amb diverses persones caminant per davant
L'inici de la temporada turística preocupa molt els experts | Cedida

La Setmana Santa és la data clau, perquè pot representar un abans i un després a Espanya. Les xifres de la Covid-19 segueixen estancades i, davant la imminència d'aquests dies festius, els governs autonòmics han de prendre mesures. És un fer o no fer, ser permissiu o no ser-ho, aquesta és la qüestió.

Però la veritat és que moltes zones d'Espanya ja han anunciat que aixequessin el peu de l'accelerador per Setmana Santa, permetent donar una mica d'aire als sectors i serveis més necessitats. Així doncs, el panorama que es preveu a Espanya dins de dues setmanes pot ser el principi del final.

Almenys, així ho és per al viròleg espanyol Raúl Ortiz de Lejarazu. Entrevistat per 'Antena 3', el biòleg no ha tingut miraments a l'hora d'alertar al govern espanyol de la situació que podia venir si es permetia l'entrada de persones de països amb major incidència del coronavirus.

«Sí. A mi, com a viròleg, el que em preocupa és que en un lloc en el qual estem millor que al voltant hi hagi discordança entre les persones que vénen de llocs amb molta més incidència i que en aquests llocs hi ha molta més transmissió comunitària de variants que sabem que són més infeccioses», recalca Raúl Ortiz de Lejarazu.

Així mateix, l'entrada de turistes d'altres països (amb el que això comporta en relació amb les noves variants del virus que van sorgint pel món) pot representar un panorama «explosiu». Així ho explica el viròleg: «En un horitzó de molts turistes pot haver-hi un que es coli i si, a més, té una variant, estem fent una mescla explosiva».

La quarta onada... Una amenaça estèril?

En absolut. Davant la imminència de la Setmana Santa, són molts els experts que dia rere dia avisen a les autoritats de la situació que pot arribar a Espanya si no es prenen mesures severes. El matemàtic català Álex Arenas, sense anar més lluny, s'ha destacat durant aquesta pandèmia com un dels experts que més ha encertat en les seves previsions respecte a l'avanç de la Covid-19 en territori espanyol.

Segons ell, la qual cosa podia arribar a Espanya després de la setmana santa és un «tsunami», i no una nova ona. Reduint la incidència del virus al context català, l'expert alertava: «Mantenint la capacitat de rastreig actual, sense canviar de fase, i assumint que no es tancaran serveis una altra vegada al gener —escenari optimista—, la projecció dels models ens presenten la 3a onada. Com veieu no serà una onada, serà un tsunami».


Comentaris

envia el comentari