Pla obert d'un comerç tancat a l'Eix, amb el cartell de lloguer i gent caminant

Un expert català llança un missatge optimista sobre la pandèmia: «Pinta molt bé»

L'investigador Enric Álvarez també avisa que cal mantenir les mesures tal com les tenim ara

L'imminent arribada de la Setmana Santa ha obert el debat sobre el relaxament de les mesures restrictives per frenar la pandèmia del coronavirus. Tal com ha passat en els darrers mesos, detractors i defensors de mantenir les restriccions han exposat els seus arguments per mirar de convèncer el Govern de la Generalitat a l'hora de prendre una decisió. Normalment, en aquest debat, es troben enfrontades les visions dels científics, que aposten per prioritzar la salut, i la dels empresaris, que aposten per frenar la pandèmia amb restriccions que afectin el mínim possible a l'economia.

Però si una cosa vol tothom és acabar d'una vegada per totes amb la pandèmia i poder tornar a la màxima normalitat possible ben aviat. I, en aquest sentit, l'investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya, Enric Álvarez, ha volgut transmetre un missatge de paciència i un altre d'optimista.

Restriccions per Setmana Santa i inici de la desescalada

En unes declaracions a l'emissora RAC1, Enric Álvarez ha celebrat que les comunitats autònomes -menys Madrid- hagin acordat amb el Ministeri de Sanitat mantenir el confinament perimetral durant la Setmana Santa. Així mateix, també ha demanat que el Procicat mantingut bona part de les restriccions per mobilitat. L'investigador, però, ha fet aquesta petició enviant una dosi d'esperança. I és que, segons Álvarez, ens podríem trobar davant del final de les restriccions més dures que hi ha actualment.

«Un cop has arribat a l’abril i has protegit la franja de més de 80 anys, els valors poden ser molt bons i pots planificar fins a l’estiu una obertura gradual», ha exposat. De fet, segons el seu parer, la campanya de vacunació serà la clau per poder determinar aquest aixecament de les restriccions. I, en aquest sentit, es mostra optimista. «Pel que fa a la vacunació, l’abril pinta molt bé fins a l’estiu. Ens fa ser molt optimistes. S’està agafant velocitat de creuer», assegura.

Per aquest motiu, l'investigador ha demanat paciència, ja que un bon ritme de vacunació permetria iniciar un pla de desescalada des de la primavera a l'estiu. Per això ha reclamat que es mantinguin un temps més encara les restriccions que ara mateix hi ha a Catalunya. I és que també ha volgut deixar clar que, si es relacessin les mesures, es podria reproduir l’escenari del pont de desembre, quan els contagis es van disparar perquè no es va restringir la mobilitat.

«No podíem combinar el relaxament de mesures amb l’auge de la variant britànica. No volíem veure un altre pont de la puríssima, aquella experiència ens va impactar a tots», ha afirmat a RAC1.