Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del doctor César Carballo, professional de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid

El doctor Carballo es mulla sobre els pròxims dies: «Tindrem un problema seriós»

L'expert ha parlat sobre la possibilitat real d'una quarta onada de coronavirus, que les aigües residuals ja confirmen

Al llarg de la pandèmia han estat molts els metges i experts espanyols que s'han convertit en veus autoritzades i molt escoltades per a saber com evolucionava en el nostre país. Un d'aquests experts, molt present en els mitjans de comunicació durant aquest últim any, ha estat el metge d'urgències de l'hospital Ramón y Cajal de Madrid, César Carballo.

Gairebé sempre que ha fet un pronòstic sobre què passaria a Espanya les seves prediccions han acabat sent una realitat. Ara, a les portes de Setmana Santa, ha tornat a enviar un missatge gens esperançador sobre un dels indicadors de la pandèmia i que per a ell demostra «que en set o deu dies tindrem un problema seriós».

L'indici que demostra que en pocs dies tindrem «un problema seriós»

Així de contundent es va manifestar el passat dimecres en un nou programa d'Horizonte', l'espai sobre la pandèmia que condueix el conegut Iker Jiménez. La dada que li fa pensar que en poc temps hi haurà un fort increment de casos de Covid-19 és la presència del virus a les aigües residuals. Concretament, l'expert s'ha referit a les de la ciutat de Madrid, tot i que es viu una situació similar a molts altres punts. Carballo va assenyalar que «fa dues setmanes que pugen», i va recordar que «és una mesura gairebé directa de la càrrega viral poblacional».

Malgrat que les seves previsions no són gens favorables, la realitat és que l'expert es va mostrar confiat que el personal sanitari pot superar de nou les dificultats en els hospitals. «Hem aguantat la tercera onada i ara aguantarem la quarta», va afirmar, criticant l'actuació d'algunes administracions. Això sí, té clar que els pròxims dies poden ser clau per al futur de la pandèmia a casa nostra.

El perill de l'arribada de turistes de països amb el virus descontrolat

I és que, amb les xifres de contagis i la incidència creixent a poc a poc, una arribada de turistes des de països que es troben pitjor que el nostre pot acabar tenint terribles conseqüències. «És el pitjor que ens pot passar», va afirmar. Amb tot, Carballo creu que Espanya encara és a temps de revertir la situació actual i aconseguir en les pròximes setmanes una incidència acumulada tan baixa com la de principis de l'estiu de l'any passat.

«Es pot arribar a això, no hem de comptar els morts per centenars, però si comencen a entrar variants ens canvia tot el tauler», va reconèixer el metge d'urgències. Davant d'aquesta situació, que el que pot venir pot tornar a portar el sistema hospitalari espanyol al límit, Carballo va deixar anar una clara petició: «Seran dos mesos molt durs ara que cal vacunar matí, tarda i nit».

Cal vacunar «matí tarda i nit»

Finalment, el doctor va criticar com s'estava duent a terme la gestió de la vacunació en algunes comunitats, que fins i tot es plantejaven aturar-la durant els dies festius de Setmana Santa. «Sembla d'acudit que es pensés que no es vacunés per Setmana Santa. Els sanitaris ens donem en cos i ànima per vacunar a les cinc del matí i on calgui, és ridícul!», va exclamar. Les vacunes són clau perquè l'evolució de la pandèmia al nostre país vagi a millor, però segons l'expert això podria no ser suficient.

César Carballo s'ha mostrat en més d'una ocasió favorable a prendre decisions dràstiques pel que fa a les restriccions, ja que han acabat demostrant que són la millor manera per combatre el virus. És per això, que mentre la situació segueix sense estar completament controlada, la seva aposta és tornar a un tancament total però breu a Espanya. «Cal passar mesos molt durs, el que cal fer és un confinament sever per intentar picar, no aplanar, sinó picar la corba», va insistir.