Durant aquests mesos de pandèmia hem estat testimonis del treball que els científics exerceixen per a conèixer com es comporta la Covid-19 i què cal fer per a evitar els contagis. Sembla que la clau es troba a evitar els espais tancats i ventilar, perquè tot indica que en llocs on això no és possible hi ha major risc de contagiar-se. Amb tota la informació de la qual disposem, és de vital importància seguir les recomanacions de seguretat.
La primera onada de coronavirus va enxampar a tots els països amb la guàrdia baixa. Es tractava d'un nou virus i per tant es desconeixia la manera en la qual es transmetia. La revista 'Nature' ha publicat un estudi on explica que vuit de cada deu infeccions produïdes als Estats Units a l'inici de la pandèmia, van ser produïdes en restaurants, gimnasos i espais tancats de similars característiques. Per això aquests tipus de locals han estat els primers a patir les restriccions tant d'aforament com de limitació d'horari.
Els ascensors són «un parany per a ossos»
Sent justos, no cal assenyalar a l'hostaleria com el principal focus dels contagis. És cert que en aquesta classe de locals es troben diversos grups de persones que prescindeixen de les mascaretes per a consumir mentre parlen els uns amb els altres, expulsant al mateix temps tota mena d'aerosols i elevant el risc de contagi. Però existeixen molts altres espais que no es tenen tant en compte i que es troben en la nostra vida diària, i a vegades és difícil evitar el seu ús.
Diumenge passat, 15 de novembre, Antonio Figueras, investigador del CSIC, va explicar en el programa de la Sexta 'Liarla Pardo' que «els llocs on més es pot contagiar un és on no hi ha ventilació i l'aire està estancat» posant com a exemple els ascensors, perquè és on «pràcticament l'aire no es renova».
Antonio Figueras (CSIC) adverteix el risc de contagi en els ascensors: "Són trampes per a óssos" https://t.co/T5r7iSpX8A
- liar Pardo (@LiarlaPardo) November 15, 2020
«Els ascensors són un parany per a ossos perquè és un lloc on entra i surt molta gent, però l'aire no es renova» insistia Figueras, que aconsellava a la població evitar en la mesura que sigui possible fer ús d'ells: «No es barregin dins del mateix ascensor perquè estan exposats a un aire molt enrarit» advertia.
No cal abaixar la guàrdia
Encara es desconeix quins altres llocs poden suposar un risc de contagi i a vegades, encara complint amb les mesures de seguretat, hi ha gent que s'acaba infectant. Per a l'investigador del CSIC, en aquests casos, el cansament és la clau: «El que és clar és que hi ha un percentatge elevat de situacions en les quals no sabem per què ens contagiem, però també és cert que un s'adona que baixem la guàrdia perquè estem extremadament cansats» assegura.
Són molts mesos de pandèmia i les energies i forces comencen a decaure. Cada vegada hi ha més persones que veuen amb pessimisme el futur i experimenten el que els experts denominen com a «fatiga pandèmica». Són en aquests moments de relaxació el que suposa un major risc de contreure el virus. «No usem la mascareta o ens toquem la cara sense rentar-nos les mans» assenyala Antonio Figueras.
El viròleg va considerar que aquesta segona onada és conseqüència de la relaxació de mesures que es va experimentar a l'estiu. Per això insisteix que és molt important no abaixar la guàrdia i establir una sèrie de pautes per a aconseguir doblegar la corba.
L'investigador també va parlar sobre el que pot ocórrer en el pròxim Nadal. Figueras té clar que «han de ser diferents» i que caldria evitar que s'ajuntessin les persones joves i majors. Cal recordar que, igual que a l'inici de la pandèmia, són les persones de major edat les que més perill tenen a l'hora de contreure el virus, perquè representen un grup de risc molt alt.