Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

El govern espanyol estudia el confinament domiciliari per zones si la situació a les UCI no millora

Pedro Sánchez, que avala la mesura, decidirà a finals d'aquest mes de novembre si s'acaba implantant

Tot i que el govern espanyol descarta, ara com ara, parlar en públic sobre un nou confinament domiciliari, 'El Confidencial Digital' assegura aquest dilluns que Moncloa i el Ministeri de Sanitat ja han començat a treballar en un pla per confinar els ciutadans d'aquelles zones que no redueixin l'alta ocupació de les UCI en les pròximes dues setmanes. El citat mitjà afirma que l'objectiu és evitar el col·lapse hospitalari.

En aquest sentit, segons fonts consultades per 'El Confidencial Digital', en la darrera reunió del 'Comitè de Seguiment del Coronavirus, celebrada el passat dijous a la Moncloa, es va abordar aquest escenari de confinament domiciliari. En aquest sentit, el mitjà assegura que no seria a tot el territori nacional, sinó que aquest confinament seria per territoris, segons la incidència del coronavirus.

Tot i estar treballant en aquest escenari més negatiu, el govern espanyol esperarà al resultat de les últimes mesures imposades per les comunitats autònomes abans de tirar endavant el confinament domiciliari. En aquest sentit, les restriccions han aconseguit reduir els contagis de Covid-19, tot i que la pressió hospitalària encara es manté alta. Així, la passada setmana, el doctor Fernando Simón assegurava que 14 autonomies estaven ja en situació de control o descens.

Pedro Sánchez avala la mesura

En la trobada d'aquest dijous, presidida pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hi van participar el ministre de Sanitat, Salvador Illa; la ministra portaveu, María Jesús Montero; i el director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAUS), Fernando Simón, així com el cap de gabinet del vicepresident segon, Pablo Iglesias, José Julio Rodríguez.

Fonts citades per 'El Confidencial Digital', el mateix Pedro Sánchez va donar el vistiplau a la mesura del confinament domiciliari territorialitzat. Aquesta decisió, segons el citat mitjà, es decidirà en un termini de dues o tres setmanes —després d'analitzar les xifres de la incidència de la Covid-19—, situant l'horitzó a finals d'aquest mes de novembre.

Si finalment es decideix prendre aquesta decisió, el govern central hauria d'aprovar un nou decret de l'estat d'alarma, ja que l'actual —vigent fins al pròxim mes de maig— no permet aquesta mesura. En cas de voler allargar aquesta nova restricció, el Congrés dels Diputats hauria d'aprovar una pròrroga.