Amb el Nadal ben a prop i la segona onada de contagis de coronavirus a Europa i Espanya, pocs s'atreveixen a preveure que passarà demà. Però quan el pronòstic arriba d'un dels epidemiòlegs més prestigiosos del món com Michael Osterholm pren molta rellevància, i els seus auguris per Espanya no són bons.
Michael Osterholm, director del Centre d'Investigació i Política de Malalties Infeccioses de la Universitat de Minnesota, als Estats Units, assegura que Espanya haurà de tornar a fer un dur confinament a casa en les pròximes setmanes. «Les pròximes 6-12 setmanes seran les més fosques de la pandèmia», assegurava de forma contundent el científic a la cadena americana NBC. També va ser pessimista respecte a les vacunes. Va dir que no estaran disponibles de manera significativa fins al tercer trimestre de l'any que ve, tot i que algunes previsions apuntaven que podrien arribar aviat.
Osteholm sap del que parla. El 2017 va preveure l'arribada del coronavirus en el llibre «l'amenaça més letal» que portava com a subtítol «La nostra guerra contra les pandèmies i com evitar la pròxima». Escrit en forma de thriller, el llibre ajuda a entendre els perills de la situació actual i el pla a seguir per superar-lo.
En les seves darreres declaracions, l'expert diu que el problema està ara en el missatge que es fa arribar a la ciutadania. «La gent no sap que creure, i això és un dels grans desafiaments del futur. Hem de fer arribar al públic el missatge que reflecteix la ciència i la realitat».
'Dolor econòmic i social'
L'expert ha parlat d'Espanya, que està una altra vegada en el centre de totes les mirades pel repunt de contagis en la segona onada. Segons Osterholm, Espanya «va prendre mesures fermes i contundents per tractar de frenar la propagació del virus», però «segurament serà necessari examinar la situació regió per regió i confinar novament».
En aquest sentit, reconeix que es tracta d'una decisió traumàtica, però justifica perquè s'ha de prendre aquesta mesura: «Som conscient del dolor econòmic i social que això causarà, però el cost de no fer res seria molt major». Precisament per evitar aquest mal, els governs s'han proposat implementar altres mesures restrictives que permetin, en la mesura del possible, la continuïtat de l'activitat econòmica. Amb la intenció de no repetir el dur confinament s'han aplicat altres solucions com els confinaments selectius i el toc de queda.
Però tot això podria quedar en res. Si tal com preveu aquest expert de contrastada solvència afrontem les setmanes més difícils de la pandèmia, les solucions intermèdies podrien no funcionar en els països afectats.
We're recording another episode of the Osterholm Update: COVID-19 podcast LIVE on Tuesday. Watch at 8pm ET/7pm CT on our YouTube channel, and tweet your questions using #OsterholmUpdateLivehttps://t.co/QkBlkMFlxbpic.twitter.com/l8wq9IJx24
— Michael Osterholm (@mtosterholm) October 12, 2020