Mostra d'una de la vacunes contra la Covid-19

Mor un voluntari de la vacuna contra la Covid-19 que ha comprat Espanya

Es tracta d'una de les millor valorades d'entre totes les que s'han desenvolupat al món | Es desconeix si realment va rebre una dosi

Un voluntari que participava en els assajos de la vacuna contra la Covid-19 de la Universitat d'Oxford i el laboratori AstraZeneca ha mort al Brasil, segons han informat les autoritats sanitàries aquest mateix dimecres. Cal recordar que Espanya ha comprat milions d'unitats precisament d'aquesta vacuna, i s'espera que les primeres dosis arribin a finals d'any. Això sí, ara per ara, es desconeix si realment va rebre una dosi, o si forma part dels voluntaris que no n'han rebut.

Segons ha assenyalat Anvisa (Agència Nacional de Vigilància Sanitària) en una nota, van ser «formalment informats» sobre el succés dilluns passat. A més, la institució ha afegit que la investigació continuarà en «avaluació».

«Basant-nos en els compromisos de confidencialitat ètica previstos en el protocol, les agències reguladores implicades reben dades parcials referents a la investigació», la qual està sent realitzada pel Comitè Internacional d'Avaluació i Seguretat. Antonio Barra, president d'Anvisa, va manifestar en una roda de premsa que, a hores d'ara, els assajos clínics de la vacuna britànica segueixen al país sud-americà.

La vacuna britànica contra el coronavirus que es prova al Brasil

La vacuna que estan desenvolupant els investigadors britànics per lluitar contra el coronavirus s'està provant al Brasil, ja que és un dels països més afectats per la pandèmia, amb gairebé 155.000 morts i més de 5 milions d'afectats.

Des que van començar els assajos clínics, el passat mes de juny, tan sols han patit una interrupció al setembre, quan es va informar de la reacció adversa d'un voluntari a la vacuna, en aquell cas a Europa. En les proves participen al voltant de 10.000 persones.

L'organisme que encara no s'ha pronunciat és la Universitat Federal de Sao Paulo (Unifesp), ja que, oficialment, ells no coneixen cap detall. Aquesta universitat és l'òrgan que coordina els tests de la vacuna al Brasil, que a hores d'ara ja es troba en l'última fase d'assaig clínic i que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), és una de les més esperançadores.

«Anvisa reitera que, segons els reglaments nacionals i internacionals de les Bones Pràctiques Clíniques, les dades sobre voluntaris d'investigacions clíniques han de ser mantinguts en secret, de conformitat amb els principis de confidencialitat, dignitat humana i protecció dels participants», han subratllat.