Els Mossos d'Esquadra, en un control.

Un expert espanyol i amic d'Obama ho reconeix: el que pot passar al país

Rafael Bengoa avisa que podria haver-hi un 'confinament' més dràstic en catorze dies a Espanya

Rafael Bengoa, l'expert espanyol que va ser assessor de l'expresident dels Estats Units, Barack Obama, i peça clau de la reforma del sistema sanitari del país americà, ha estat entrevistat per Joaquín Prat al programa 'Cuatro al día' per parlar de l'actualitat de la pandèmia de la Covid-19.

Durant l'entrevista, Bengoa va voler parlar sobre la vacuna de la farmacèutica Pfizer. S'ha comunicat que la vacuna té un 90% d'èxit, però l'exassessor de Barack Obama, un dels majors experts en Salut Pública de casa nostra, ha afirmat que «no n'hi ha prou amb vacunar només a la població de risc. Necessitem vacunar el 55-60% de la població per aconseguir la immunitat». Sobre això, l'OMS ha assenyalat que al voltant d'un 70% de la població mundial hauria d'immunitzar-se per poder assegurar el final de la pandèmia.

L'expert espanyol també ha apuntat que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, és «molt optimista» dient que la vacuna arribarà a Espanya de forma més generalitzada el maig de 2021. 

Joaquín Prat ha preguntat a l'expert si li sembla correcte «tallar en sec durant un mes com ha passat a França o millor aquestes restriccions que van variant en funció de la incidència». L'exdirectiu de l'OMS ha suggerit que ell «no miraria a cap país europeu» i ha assenyalat que a Espanya s'estan executant mesures «i cal veure si funcionen».

L'avís de Rafael Bengoa sobre un possible confinament més dràstic en catorze dies

«Jo crec que no sortirem de dubtes dins d'aquests 12 o 14 dies que és quan es vol avaluar la situació al nostre país i, probablement haurem, en aquest moment, de prendre una decisió de si seguim aquesta estratègia de conviure o hem de pensar en un confinament més dràstic com s'ha fet a Austràlia, a Nova Zelanda, a Israel, etc.», ha comentat.

A més, Rafael Bengoa ha afirmat que aquests països «ja estan presenciant un creixement econòmic, sobretot Corea del Sud, un creixement econòmic seriós. Confinar, no només per raons de salut, pot ser també bo per raons econòmiques».

Bengoa va respondre a Salvador Illa després de la seva entrevista a 'La Sexta Noche'

D'altra banda, l'exdirectiu de l'OMS va ser entrevistat a 'Liarla Pardo', on va fer esment de les declaracions que va realitzar el passat dissabte el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a 'La Sexta Noche', afirmant que el maig de 2021 tenen previst que hi hagi un percentatge important de la població vacunada.

Bengoa ha manifestat que li semblen «realistes» les anàlisis del Govern i considera que les persones «vulnerables i els professionals sanitaris» seran els primers grups de població en ser vacunats. Bengoa ha estat menys optimista en alertar d'un problema que té Espanya amb relació a la vacuna.

«Cal adonar-se que això no desapareixerà durant tot l'any 2021, perquè és el temps que necessitarem per vacunar un 70% de les persones a Espanya. Ara, si una vacuna té el 70% d'eficàcia, però un 50% dels ciutadans no se la volen posar, doncs llavors tenim un problema».