Una parella en la taula d'una terrassa amb la mascareta i el paraigües sota la pluja

Ho recomana un expert espanyol: El consell clau per a evitar contagis aquest hivern

Malgrat el fred, creu que la gent farà l'esforç

Amb l'arribada del fred, els hàbits canvien i busquem espais tancats on poder resguardar-nos de les baixes temperatures, un costum que enguany segurament haurem de canviar a causa de la pandèmia. I és que l'investigador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudi de l'aigua del CSIC, i expert en contaminació atmosfèrica, Xavier Querol, ha assegurat al programa 'No ho sé' de RAC1 que la ventilació de l'habitació on ens trobem és un factor clau per evitar contagis de la Covid-19.

Querol és un dels membres que va signar la carta de l'OMS sobre el contagi del virus per l'aire. És per això que l'investigador ha insistit que cada vegada hi ha més indicis sobre la possible propagació del virus a través dels aerosols i, per tant, del seu contagi. Querol ha manifestat que, tot i les baixes temperatures de l'hivern, serà molt important fer sacrificis i mantenir les habitacions ventilades de cara a les trobades socials que es mantinguin en els pròxims mesos.

La ventilació, concepte clau per a les trobades

Així doncs, l'investigador del CSIC ha declarat a RAC1 que «la ventilació als llocs interiors cada vegada és més difícil perquè fa més fred» però ha assenyalat que aquest any haurem de fer sacrificis i «ens haurem d'acostumar a estar a menys graus i gastar més calefacció».

D'altra banda, Querol ha donat suport, novament, al fet que la Covid-19 es pugui contagiar a través de l'aire: «Cada vegada hi ha més indicis que la transmissió del virus és més potent a través dels aerosols». En aquest sentit, ha assenyalat que, com fan altres països, hauríem de fer èmfasis en aquesta possibilitat. De fet, ha posat com a exemple el govern d'Alemanya qui «ho dona per fet i inverteix milions d'euros».

Un altre professional, el doctor José Luis Jiménez, expert en química-física d'aerosols de la Universitat de Colorado (Estats Units), ha apuntat que el virus de la Covid-19 es transmet «sobretot per l'aire», i no per gotes o superfícies. Ha criticat el Ministeri de Sanitat per no recollir aquesta evidència i situar-se sota la «dictadura intel·lectual» de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que encara no reconeix oficialment la transmissió per aerosols.

Ha aplaudit l'opinió emesa pels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC són les seves sigles en anglès), d'Alemanya o el Regne Unit, que sí que s'han avançat a l'OMS per reconèixer aquesta 'tercera via' de contagis.