Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El cap de Salut Internacional de l'Hospital Clínic, José Muñoz, en una fotografia corporativa

Un expert català en salut global anticipa com seran els viatges a partir d'ara

El cap del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona, José Muñoz, preveu que «viatjarem d’una manera diferent de com havíem viatjat fins ara»

Des d’aquesta setmana, els turistes que acreditin estar vacunats de la Covid-19 tenen la porta oberta a l’Estat espanyol. Si des de fa uns mesos ja es podia entrar amb un test negatiu o demostrant haver passat el virus en l’últim mig any, en les pròximes setmanes entrarà en vigor el ‘Passaport Covid’. 

De fet, l’1 de juliol el Certificat Covid Digital de la Unió Europea (UE) serà obligatori, i des d’aquest dilluns ja s’ha començat a emetre sota demanda.

El turisme i la mobilitat estan immersos en canvis. La necessitat de sobreviure genera l’obligació. I tant és així, que hi ha qui es planteja i mira d’anticipar com seran algunes activitats després de la pandèmia de la Covid-19 i les seves conseqüències.

José Muñoz anticipa que «el coronavirus canviarà la manera com viatgem»

Així ho fa l’investigador de l’ISGlobal i cap del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona, José Muñoz. En una entrevista a El món a RAC1, l’expert preveu que així com «l’11-S va canviar els protocols de l’aviació, el coronavirus també canviarà la manera com viatgem». 

Muñoz assegura que «viatjarem d’una manera diferent de com havíem viatjat fins ara. El més probable és que hi hagi testos ràpids, controls sanitaris o protocols de bioseguretat, en què ja estem treballant». 

El cap de Salut Internacional del Clínic insisteix en la necessitat de vigilar amb l’entrada de viatgers. Recorda que la mobilitat internacional va ser un factor de disseminació del virus, per la qual cosa ha demanat més coordinació entre els països europeus.

Més proves i més ben repartides

Muñoz reclama esforços. «S’han d’homogeneïtzar els testos. Europa hauria de donar una empenta als testos ràpids. Són coses que es poden fer perquè viatjar sigui més segur», conclou.

A banda, Muñoz recorda la necessitat que la vacuna sigui igualitària i s'hi tingui accés a tots els països, perquè «mentre el virus continuï circulant, la probabilitat que surtin noves variants serà constant».

Si més no, l'especialista en salut global valora alguns mecanismes que la pandèmia ha ajudat a posar en marxa, i que ens prepararan de cara a futures noves crisis sanitàries. «La societat també coneix millor una malaltia com aquesta. Tenim eines per disminuir l'impacte de tot això», assevera Muñoz.

Pel que fa a la mascareta, Muñoz ha considerat el paper que ha tingut a l'hora de frenar el virus. Tot i això, aposta per utilitzar-la tan sols quan sigui necessari: «La mascareta és útil per als virus respiratoris i la prova són els pocs casos de grip que hem tingut. Ara bé, el trastorn social i ambiental que provoca fa que l’haguem d’utilitzar només en els espais on sigui imprescindible», ha conclòs el doctor.