Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona tecleja un número de telèfon al mòbil, i uns bitllets d'euro a la cantonada inferior esquerra

Un expert segueix el joc als estafadors: no et creuràs el que passa

Un expert en ciberseguretat ha compartit un fil a X explicant com intenten estafar-te els delinqüents

Les estafes en línia són cada vegada més sofisticades. Això fa que siguin moltes les víctimes que no les saben detectar. Amb l'objectiu de fer llum sobre l'assumpte, un expert ha compartit la seva pròpia experiència.

L'enginyer conegut com a @sabuesolinux a X, abans Twitter, ha compartit un fil revelador. Hi ha ensenyat com els segueix el joc als estafadors que intentaven enganyar-lo per WhatsApp i Telegram.

Aquesta estafa és una de les més comunes

L'estafa en qüestió comença amb un missatge de WhatsApp que sembla inofensiu. El missatge sol venir d'un nombre desconegut i s'hi presenten com a reclutadors d'una empresa. Ofereixen diners a canvi de tasques senzilles.

Gràcies per la vostra resposta. La nostra empresa coopera amb Warner Pictures. Les empreses de cinema i televisió estan disposades a gastar diners per augmentar la popularitat de les pel·lícules, de manera que la nostra empresa necessita contractar una gran quantitat de personal cooperatiu. Pots guanyar diners amb Magrada en laplicació. Aquesta és una feina a temps parcial i no afectarà la seva altra feina. La tasca és molt senzilla, compleix la tasca de donar m'agrada a pel·lícules i programes de televisió a Facebook, enviar captures de pantalla i rebre pagaments. Paguem 5 euros per set de treball i podràs gaudir del vídeo al teu temps lliure i guanyar fins a 50-400 euros al dia. Estàs interessat a treballar amb nosaltres?
Amb aquest missatge capten l'atenció els estafadors | X: @sabuesolinux

Tot i que la recomanació és bloquejar i ignorar aquests missatges, l'expert ha anat més enllà. Com ell mateix explica: "Volia intentar les meves coses de 'hacker' i he contestat. La resta és història".

Els estafadors es van presentar com a part duna empresa col·laboradora de Warner. Suposadament, donen diners a canvi de donar “likes” a contingut a Facebook.

A la primera prova demanen dades personals per WhatsApp i després deriven a Telegram per rebre el cobrament. Després de completar aquest pas, l'expert ha rebut el primer Bizum de 5 euros.

L'expert segueix el joc i guanya 15 euros

Després de rebre els diners, l'expert ha repetit tres vegades la tasca. És a dir, s'han emportat un total de 15 euros. Tot i això, l'estafa comença quan et conviden a participar en un grup de treball.

Ja a Telegram, els delinqüents diuen que has de pagar 60 euros per guanyar-ne 84. Aquí és on es consumeixi el frau. Per això, cal recordar que mai no s'han de pagar a canvi de guanyar diners, ja que t'ho poden treure tot.

Com indica l'expert: "No feu el cafre imitant-me, jo és que sóc ximple i m'agrada jugar-me-la". A més, ha remarcat: "No ho feu a casa".

Mesures de seguretat contra aquestes estafes

Per protegir-se d'aquestes estafes, els experts suggereixen diverses mides. Una de les més importants és mantenir el programari del dispositiu sempre actualitzat. Les actualitzacions solen incloure pegats de seguretat que poden protegir contra vulnerabilitats explotades pels estafadors.

Una dona contestant el telèfon en primer pla amb dues mans amb diversos bitllets de fons
Mai et refies si et demanen diners per treballar | Getty Images, Ivan Samkov

Una altra mesura crucial és utilitzar aplicacions de seguretat que puguin detectar i bloquejar números i llocs web maliciosos. Aquestes aplicacions poden oferir una capa addicional de protecció en navegar per internet o rebre missatges sospitosos.

A més, mai no hem de refiar-se de les ofertes de feina que semblen massa bones per ser veritat. Sobretot quan la persona a l'altra banda de la línia et demana diners a canvi de treballar més. Sempre és un frau.