Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Viandantes en una vía de una ciudad de España durante la desescalada del Coronavirus

Ho diu una experta: «La mascareta és de les millors eines per controlar el coronavirus»

La immunòloga Carolina Hurtado posa data a la vacuna de Moderna i Oxford i parla sobre els tests PCR

Vianants en una via d'una ciutat d'Espanya durant la desescalada de l'Coronavirus
L'ús de la mascareta és obligatori en diverses comunitats autònomes, entre elles, Catalunya. | Laia Solanellas

Si alguna cosa hem acabat interioritzant tots els espanyols, és que fins que no es trobi una vacuna o un tractament eficaç contra el coronavirus, només hi ha tres mesures de prevenció eficaces: l'ús de la mascareta, el distanciament social i la higiene de mans. Entre elles, però, n'hi ha una que és especialment útil.

Així ho assenyala Carolina Hurtado, responsable de la Unitat d'Immunologia del CEU i membre de la Societat Espanyola d'Immunologia. En una entrevista a la Cadena COPE, ha afirmat que «la mascareta és de les millors eines per controlar el virus». La seva afirmació arriba pocs dies després que algunes comunitats a Espanya, entre elles Catalunya, hagin aprovat l'ús obligatori de mascareta en espais públics, encara que es pugui mantenir la distància de seguretat.

Les vacunes, fins al segon semestre del 2021

Hurtado també ha fet referència als projectes de vacunes que estan en marxa contra el nou coronavirus. De tots ells destaca el de la Universitat d'Oxford, que «es basa en un virus del refredat del ximpanzé, que han modificat perquè no produeixi cap malaltia. Han vist que el sistema immunològic ha respost i ha creat anticossos».

També ha posat sobre la taula la vacuna de l'empresa nord-americana Moderna, ha indicat que és més innovadora perquè en lloc d'utilitzar un virus en si, utilitza l'ARN, que és el material genètic que hi ha a l'interior de virus. Així, encara que no es produeixi la infecció, el sistema immune el reconeix i crea anticossos. En la seva opinió, és possible que el desembre de 2021 estigui preparada per al seu ús la vacuna de Moderna, mentre que la d'Oxford podria arribar abans, el setembre de l'any vinent.

Els tests ràpids

Pel que fa a les proves per detectar el coronavirus, Hurtado diu que l'ideal és fer PCR quan alguna persona té simptomatologia del virus, com febre, tos seca o dificultats per respirar. L'experta assegura que «els tests ràpids ens diuen els nivells d'anticossos. Han de passar entre 7 i 10 dies de la infecció. Potser el test ràpid no serveix per a res si no ha transcorregut aquest termini perquè pot donar resultats erronis».

Sobre els tests serològics, la immunòloga explica que quantifiquen els nivells d'anticossos i són els més fidedignes, ja que els tests ràpids poden donar lloc a un 70% de problemes. Els més adequats són els serològics per saber si has passat la malaltia, «però si vols saber si pateixes el virus perquè tens símptomes, cal acudir a les PCR».

D'altra banda, l'experta ha dit que hi ha persones que han donat positiu en PCR i que no han desenvolupat anticossos perquè el virus infecta les cèl·lules, es reprodueix dins d'elles i quan les trenca surten a infectar les cèl·lules que les envolten. «L'ideal en una infecció viral seria desenvolupar la resposta cel·lular», conclou.