Arran de l'aparició de les noves soques de la covid són moltes les incògnites que han anat sorgint. Primer es va debatre sobre si es tractava d'unes variants més perilloses, acabant-se per deduir que no, encara que sí que són més contagioses. Es va parlar també de l'efectivitat de les vacunes enfront d'aquestes noves soques, i tot i que encara no s'ha confirmat a el 100%, sembla que les actuals vacunes sí que serien efectives contra totes les variants que hi ha actualment detectades.
Així doncs, hi ha dubtes que estan ja bastant resolts, però, n'hi ha d'altres que encara generen confusió. És el cas, per exemple, de l'ús de les mascaretes enfront d'aquestes noves variants. Cal tenir en compte que aquest dubte sorgeix pel fet que aquestes noves soques de virus són més contagioses, pel que és més probable contagiar si no es prenen les mesures higièniques apropiades. Les primeres mirades crítiques havien anat directament a les mascaretes de tela o a les fetes de forma casolana, per ser les que podrien tenir una filtració menys efectiva. De fet, al llarg dels últims dies, han estat diversos els països que han prohibit el seu ús o que ja ho plantegen.
Per exemple, Alemanya és un dels països que ja ha pres la decisió, prohibint completament l'ús d'aquestes màscares de tela en espais públics. També ha passat a Àustria. Únicament es podrà passejar pel carrer o accedir a llocs públics com comerços o transport si es porta una de les mascaretes homologades, com les quirúrgiques o les FFP2. Aquestes mascaretes són les que tenen una efectivitat de el 90% o més pel que fa a filtració, a diferència de les fetes a casa, que també protegeixen però amb una efectivitat d'un 70% pel que fa a filtració.
Un altre cas és el de França. Malgrat no haver pres una decisió tan restrictiva com la d'Alemanya, el país veí ja s'ha manifestat respecte a l'ús de les mascaretes de tela. S'ha recomanat a la població que no utilitzi tota aquella màscara que sigui inferior a una quirúrgica o una FFP2, és a dir, les de tela.
L'OMS parla d'efectivitat de totes les mascaretes
Després de totes aquestes decisions, ara ha estat l'OMS qui ha volgut parlar sobre el tema, assegurant que aquestes màscares de tela són igual d'efectives davant d'aquestes noves soques. «Les màscares de tela, no quirúrgiques, poden ser utilitzades per totes les persones menors de 60 anys que no tinguin problemes de salut», ha assegurat la responsable de la gestió de la pandèmia a l'OMS, Maria Van Kerkhove.
S'assegura que, malgrat que el virus vagi mutant i sorgeixin noves variants, el mètode pel qual es transmet és el mateix, de manera que el criteri amb les mascaretes hauria de seguir sent el mateix que fins ara. «No tenim cap indici que suggereixi que el mode de transmissió hagi canviat», s'ha afegit des de l'OMS. Així i tot, l'organització és conscient que els països comencen a prendre les seves pròpies mesures respecte al tema: «Els països són lliures de prendre les mesures que considerin necessàries», asseguren. Malgrat això, recalquen també que, des de l'OMS, no es canviarà cap recomanació al respecte per ara: «No pretenem modificar-les en aquesta etapa». A més, aprofiten també per fer un recordatori a la ciutadania: «En àrees on el virus està circulant, s'han d'usar mascaretes quan les persones estan amuntegades i es torna impossible mantenir almenys un metre de distància entre elles, així com en habitacions amb mala ventilació».