Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de dos rellotges amb una platja de fons

Els experts alerten de l'horari d'estiu: més hores de llum a canvi d'una salut pitjor

Atenció al preocupant missatge llançat sobre l'horari d'estiu

Espanya torna a l'horari d'estiu la matinada del 26 de març. I segueix havent-hi un debat etern sobre si són positius per a la salut aquests canvis que es fan anualment als països de la Unió Europea.

L'últim cap de setmana d'octubre i març es canvia l'hora amb l'objectiu d'adaptar la jornada laboral a les hores de llum. A partir del dia 26, clareja una mica més tard i també es fa fosc més tard del normal en aquests últims temps.

S'han succeït molts debats sobre aquests canvis horaris anuals i si són convenients o no per a l'ésser humà aquestes modificacions.

Un nou canvi horari que continua obrint el debat etern

El 2018, es va fer una enquesta per part de la Comissió Europea. El 84% dels 4,6 milions de ciutadans que hi van participar estaven a favor de treure aquest canvi d'hora a Europa.

Posta de sol.
L'horari d'estiu pot ser perjudicial per a la nostra salut | Laia Solanellas

A més, els experts també advoquen perquè finalitzin aquests canvis estacionals i consideren que amb un dels dos n'hi hauria prou.

En aquest cas, estarien a favor de mantenir l'horari d'hivern, però no el d'estiu. A més, en altres enquestes, en aquest cas una realitzada pel CIS, el 65% dels espanyols vol finalitzar amb aquests canvis d'horari. I al 70,9 % li agradaria que no visqués l'horari d'estiu.

Els experts prefereixen mantenir l'horari d'hivern per motius de salut

Ara, parlen els experts i per exemple, María Ángeles Rol de Lama, catedràtica de Fisiologia a la Universitat de Múrcia i directora del Laboratori de Cronobiologia, assegura el següent.

«Des del punt de vista de la cronobiologia, l'horari d'hivern és més beneficiós perquè va més d'acord amb els cicles de llum i foscor», assegurava de manera contundent.

Imatge d'una dona que ha dormit malament
Els experts es mullen sobre l'horari d'estiu | GETTY IMAGES

El cas és que hi ha estudis que exposen que en augmentar la llum i el lleure va d'acord amb les conductes perjudicials per a la salut com el consum d'alcohol o de tabac.

Emilio J. Sánchez Barceló, fisiòleg i autor del llibre "Hicimos la luz y perdimos la noche. Efectos biológicos de la luz", està d'acord amb Rol.

«Sota un punt de vista estrictament cronològic, l'horari d'hivern és més adient. Rebem més llum durant l'horari escolar i laboral, que beneficia la concentració, i hi ha més foscor a la nit, cosa que ens ajuda a agafar el son», sentencia.

El canvi d'hivern ens aporta una hora més per dormir, i aquest benefici continua durant els propers dies. I és que «molt important per a la nostra salut» perquè és una cosa del que «solem anar curts», apunta Rol.

L'horari d'hivern ajuda a reduir certes malalties

L'horari d'estiu que entra la matinada del 26 de març comporta més perjudicis fisiològics. «Empitjora el somni, però també empitjora el rendiment. Per exemple, al volant, i s'aprecia un moderat augment d'esdeveniments cardiovasculars», assegura l'experta.

Arbres en un bosc fosc
Per als experts, l'horari d'hivern és millor que el d'estiu per a la nostra salut | Getty Images

La Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE) posa el focus igualment que l'horari hivernal és millor per a la nostra salut.

«Promou un ritme biològic més estable que el d'estiu, cosa que millora el rendiment intel·lectual, a la feina ia classe. I ajuda a disminuir l'aparició de malalties com les cardiovasculars, l'obesitat, l'insomni i la depressió», afirma César Martín Izquierdo, president de la comissió.

Això sí, els espanyols tenen clar que prefereixen l'horari d'estiu. A l'hivern augmenten les hores de foscor, limitant-se les activitats socials i, és clar, a l'aire lliure.

«És normal que qui surt de treballar a les cinc prefereixi tenir llum. I l'amo d'una cafeteria preferirà mantenir també l'horari d'estiu per una qüestió laboral», exposa Sánchez.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!