Espanya torna a l'horari d'estiu la matinada del 26 de març. I segueix havent-hi un debat etern sobre si són positius per a la salut aquests canvis que es fan anualment als països de la Unió Europea.
L'últim cap de setmana d'octubre i març es canvia l'hora amb l'objectiu d'adaptar la jornada laboral a les hores de llum. A partir del dia 26, clareja una mica més tard i també es fa fosc més tard del normal en aquests últims temps.
S'han succeït molts debats sobre aquests canvis horaris anuals i si són convenients o no per a l'ésser humà aquestes modificacions.
El 2018, es va fer una enquesta per part de la Comissió Europea. El 84% dels 4,6 milions de ciutadans que hi van participar estaven a favor de treure aquest canvi d'hora a Europa.
A més, els experts també advoquen perquè finalitzin aquests canvis estacionals i consideren que amb un dels dos n'hi hauria prou.
En aquest cas, estarien a favor de mantenir l'horari d'hivern, però no el d'estiu. A més, en altres enquestes, en aquest cas una realitzada pel CIS, el 65% dels espanyols vol finalitzar amb aquests canvis d'horari. I al 70,9 % li agradaria que no visqués l'horari d'estiu.
Ara, parlen els experts i per exemple, María Ángeles Rol de Lama, catedràtica de Fisiologia a la Universitat de Múrcia i directora del Laboratori de Cronobiologia, assegura el següent.
«Des del punt de vista de la cronobiologia, l'horari d'hivern és més beneficiós perquè va més d'acord amb els cicles de llum i foscor», assegurava de manera contundent.
El cas és que hi ha estudis que exposen que en augmentar la llum i el lleure va d'acord amb les conductes perjudicials per a la salut com el consum d'alcohol o de tabac.
Emilio J. Sánchez Barceló, fisiòleg i autor del llibre "Hicimos la luz y perdimos la noche. Efectos biológicos de la luz", està d'acord amb Rol.
«Sota un punt de vista estrictament cronològic, l'horari d'hivern és més adient. Rebem més llum durant l'horari escolar i laboral, que beneficia la concentració, i hi ha més foscor a la nit, cosa que ens ajuda a agafar el son», sentencia.
El canvi d'hivern ens aporta una hora més per dormir, i aquest benefici continua durant els propers dies. I és que «molt important per a la nostra salut» perquè és una cosa del que «solem anar curts», apunta Rol.
L'horari d'estiu que entra la matinada del 26 de març comporta més perjudicis fisiològics. «Empitjora el somni, però també empitjora el rendiment. Per exemple, al volant, i s'aprecia un moderat augment d'esdeveniments cardiovasculars», assegura l'experta.
La Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE) posa el focus igualment que l'horari hivernal és millor per a la nostra salut.
«Promou un ritme biològic més estable que el d'estiu, cosa que millora el rendiment intel·lectual, a la feina ia classe. I ajuda a disminuir l'aparició de malalties com les cardiovasculars, l'obesitat, l'insomni i la depressió», afirma César Martín Izquierdo, president de la comissió.
Això sí, els espanyols tenen clar que prefereixen l'horari d'estiu. A l'hivern augmenten les hores de foscor, limitant-se les activitats socials i, és clar, a l'aire lliure.
«És normal que qui surt de treballar a les cinc prefereixi tenir llum. I l'amo d'una cafeteria preferirà mantenir també l'horari d'estiu per una qüestió laboral», exposa Sánchez.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!