La pandèmia del coronavirus ha aconseguit arribar gairebé a tots els racons del món. Mentre alguns països afronten encara la seva primera onada, a Europa es lluita ja contra els nous brots amb la por que arribi definitivament la segona onada del virus. Tenint en compte les últimes notícies pel que fa al desenvolupament d'una vacuna que pugui acabar amb la Covid-19, un assessor científic del govern britànic ha llançat un pronòstic desolador.
Hi haurà nous brots de coronavirus «durant diversos anys»
Al Regne Unit ja s'han registrat gairebé 293.500 contagis i 45.119 morts des de l'arribada del virus. En una intervenció davant la comissió parlamentària de Ciència i Tecnologia de Londres, el biòleg Patrick Vallance va admetre que el desenllaç de la pandèmia no ha estat bo per al país britànic. Vallance assegurava que hi haurà nous brots de coronavirus «durant diversos anys», i que per tant, cal mantenir les mesures de prevenció entre la ciutadania.
L'expert considera que la situació va per llarg i que no s'haurien d'abandonar encara les normes de restricció dissenyades per contenir la pandèmia, com sónla distància de seguretat, l'ús de les mascaretes i fins i tot el teletreball. «Per a moltes empreses, treballar des de casa segueix sent una opció perfectament bona, perquè és fàcil de fer. Diverses companyies creuen que no és perjudicial per a la seva productivitat, i en aquesta situació, no veig raó per canviar aquesta recomanació», manifestava.
Patrick Vallance, considerat un dels científics més prestigiosos del Regne Unit, advertia que no només cal preocupar-se per evitar una segona onada de coronavirus, sinó pel fet que l'onada actual encara no ha acabat. «Tot el que hem fet ha estat reprimir la primera onada. Quan es treguin els frens, esperem que torni», assegurava. Segons Vallance, és probable que el virus torni en diferents onades durant diversos anys.
Pessimisme pel que fa a la vacuna
Tot i els esforços que han posat i segueixen posant centenars de científics d'arreu del món per trobar una vacuna, Vallance es mostra pessimista pel que fa a un futur immediat. Tot i això, la vacuna que desenvolupa la Universitat d'Oxford ha mostrat resultats prometedors.
Els científics van iniciar la fase d'estudis en humans al mes d'abril, amb la participació de més de 1.000 voluntaris sans. Segons les últimes notícies que s'han pogut saber, han detectat una possible solució que genera els anticossos i les cèl·lules T, que podrien ser les adequades per generar una resposta immune contra la Covid-19.