Una festa d'aniversari amb 80 convidats, darrere d'un dels pitjors brots a Catalunya

Creix la preocupació en saber-se que gairebé la meitat dels focus provenen de reunions familiars

Veïns de l'Hospitalet en una de les zones més afectades pel rebrot
L'Hospitalet és l'escenari d'un dels pitjors rebrots a Espanya | EFE

Un mes després d'haver entrat a la nova normalitat i en plena onada de rebrots, sembla que Sanitat ja comença a entendre a què s'enfronta. Tot i això, el que més preocupa a les autoritats ara mateix és la relaxació de les mesures en aquest àmbit.

La preocupació ha crescut encara més després de saber-se que un dels brots més importants a Catalunya sorgeix d'una festa d'aniversari amb 80 convidats en la qual el protagonista estava infectat sense saber-ho. Tot i que per al moment no se saben gaires més detalls de la festa, el qui feia els anys va repartir petons i abraçades als assistents, i ara hi ha diverses desenes de persones en quarantena per risc de contagi.

El departament de Salut sospita que el brot inicial de l'Hospitalet, que s'estén a gran velocitat, podria haver començat d'una forma similar. En aquest cas seria una celebració familiar en la qual un asimptomàtic va contagiar a la resta de convidats sense saber-ho.

Jacobo Mendioroz, l'epidemiòleg i director de la Unitat de Seguiment del Coronavirus a Catalunya, va detallar en roda de premsa que no s'ha aconseguit concretar al cent per cent l'origen d'aquest focus, però que la hipòtesi seria una celebració d'aquesta índole. A Barcelona hi ha 29 brots originats en barbacoes i celebracions de grups grans.

L'Ajuntament de Barcelona i el departament de Salut estan avaluant quines mesures prendran per reduir l'activitat social dels ciutadans, ja que s'ha comprovat que la major transmissió es produeix en els contactes socials de l'àmbit de l'oci i familiar.

Limitacions en el lleure

Aquest mateix divendres el Govern ha anunciat que prendrà mesures a Barcelona. Tot i que per ara es descarta el confinament, sí que es limitaran algunes activitats d'oci. El departament de Salut i l'Ajuntament de Barcelona intenten coordinar les accions per tallar els rebrots més aviat possible, tot i que les decisions han estat caòtiques i han demostrat poca efectivitat en aquest àmbit.

Les dades d'ahir a Catalunya segueixen generant preocupació a l'augmentar fins a 1.293 casos positius en l'última jornada. A Barcelona i part de la seva àrea metropolitana, la xifra es va situar en els 884 positius en un sol dia.

Tot i que el nombre de contagis és similar a la que es registrava a finals de març, la diferència és que, a més que llavors no es feien tantes proves PCR, molts d'aquests diagnòstics són en persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus, moltes d'elles joves, i no estan comportant molts ingressos hospitalaris.

Les UCI dels hospitals catalans es mantenen des de fa dies en un nombre estable de pacients, entre 40 i 50, 13 d'ells a Lleida segons les dades d'ahir.


Comentaris

envia el comentari