Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotomuntatge del mar de Sicília i la representació de l'erupció d'un volcà

Experts avisen del volcà gegant que podria provocar un tsunami al Mediterrani

Es tracta del volcà més gran de tot Europa, amb 70 quilòmetres de longitud a la seva base

El mar Mediterrani compta amb una gran diversitat a les seves profunditats. Amb 2,5 milions de quilòmetres quadrats, és el segon mar interior més gran del món. Precisament això és el que fa que a les seves aigües hi hagi tota mena d'espècies i estructures geològiques.

Entre totes aquestes peculiaritats destaca que es tracta d'una zona de volcans, se'n coneixen diversos, de fet. Però, sens dubte, un dels més impressionants és el Marsili, situat al mar Tirrè. En concret, est es troba al nord de l'illa italiana de Sicília.

Les profunditats del mar Mediterrani amaguen aquest volcà gegant que fa milers d'anys que està en el silenci més absolut. Es tracta d'una estructura geogràfica de mida sorprenent. Se sap que el seu con volcànic s'eleva uns 3.000 metres per sobre del fons marí.

La seva base té una longitud de 70 quilòmetres i la superfície total del volcà és ni més ni menys que 2.100 quilòmetres quadrats, és el més gran d'Europa. Uns números que espanten i que fan que sigui considerat com a 'potencialment perillós' per molts experts.

Imatge del volcà Marsili sota l'aigua
Es tracta del volcà més gran d'Europa | Cedida

Podria provocar un tsunami de 20 metres d'altura

Aquesta és la mida que en cas de provocar un tsunami, que podria arribar a assolir els 20 metres d'altura. Arribaria a afectar les costes del Mar Tirrè i la possibilitat, per més que espanti, existeix.

El volcà no ha tingut activitat perillosa en milers d'anys, però no és precisament un volcà inactiu. El Marsili ha estat actiu per milers d'anys, però les investigacions realitzades ja han determinat que no hi ha hagut erupcions recentment.

L'última es va produir fa milers d'anys. Ara mateix l'activitat del volcà es limita a emetre alguns estrèpits lleus al costat d'emissions gasoses, també produeix de tant en tant tremolors, però tots molt suaus.

Tsunami
En cas d'esfondrament, el volcà podria provocar un tsunami que arribaria a zones de Sicília| PIXABAY

Tot i això, continua sent un dels més perillosos de la seva zona. I, de fet, no ho és tant per una possible erupció com per una destrucció. I és que, segons se sap, el volcà presenta un risc important d'esfondrament.

La seva estructura no és tan estable com hauria de ser, ja que hi ha una part del seu cim que està formada per roques de baixa densitat i debilitades. És per això que hi ha possibilitat d'esfondrament. Es tractaria d'un succés perillós en cas de produir-se, podria arribar a ser una ensulsiada de gran quantitat de matèria, provocant el temut tsunami.

Encara que aquest sigui el perill principal, tampoc es descarta el risc d'erupció. Com hem esmentat, el volcà fa milers d'anys actiu i en qualsevol moment podria arribar l'erupció, així ho ha explicat el sismòleg Enzo Boschi, expresident de l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia italià (INGV).

Riscos desconeguts

Tot i això, es creu que l'erupció com a tal no seria el gran problema perquè està a molta profunditat i l'expulsió de la lava quedaria sota l'aigua. Què és aleshores el que preocupa els experts? Doncs, el moviment de roques sota el mar que provocaria. I és que, si es produís, es generaria un gran onatge en forma de tsunami que podria arribar fins a les zones de Campània, Calàbria i Sicília.

De moment, la veritat és que els riscos són desconeguts, ja que la gran profunditat a què es troba no permet que el volcà sigui estudiat com els experts voldrien. És per això que no es pot predir una futura erupció: «L'únic senyal a la superfície seria l'aigua bullint, producte de la desgasificació i flotabilitat del material volcànic (pedra tosca) que romandria en suspensió durant setmanes».