Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotografia d'un sopar de nadal

Els experts avisen: adeu als sopars i les cavalcades de Nadal

Asseguren que la situació durarà fins, com a mínim, l'estiu del 2021

Fotografia d'un sopar de nadal
Segons els experts pensar que per Nadal la situació estarà controlada és un error | Cedida

Les mesures imposades pel govern de Sánchez per frenar la segona onada de coronavirus estan generant divisió d'opinions entre els experts i els epidemiòlegs. No obstant això, la majoria coincideix que no seran suficients per generar una situació de normalitat durant la campanya de Nadal.

Fernando Rodríguez Artalejo, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública, explica en declaracions que recull '20 Minutos' que la duració de l'estat d'alarma (uns 15 dies prorrogables) respon més «a raons polítiques que científiques». Rodríguez Artalejo creu que la situació continuarà fins a l'estiu del pròxim any. «Encara que tinguem la vacuna al desembre o gener, s'haurà de veure si és eficaç, com administrar-la...», adverteix.

En aquest sentit, els experts en salut asseguren que situar l'horitzó de l'estat d'alarma a Nadal (alguns ja s'han manifestat en contra de les mesures de prevenció del govern) suposa un error. «Pensar que això estarà controlat per Nadal és un somni: no acompanya la climatologia ni la incertesa sobre com es traduiran les mesures del consell interterritorial», afirma l'epidemiòloga Pilar Serrano Gallardo.

Serrano assegura que la població ja va cometre el mateix error després de l'estiu, quan la situació es va normalitzar «com si el virus no estigués circulant». La desescalada després de l'estiu va venir acompanyada d'un descens del nombre de contagis i morts, encara que en aquella ocasió els experts ja van advertir que les circumstàncies de la tardor i l'hivern serien molt diferents.

El perill de normalitzar la situació per Nadal

Pel que fa a les conseqüències econòmiques del confinament o el toc de queda per la campanya de Nadal, Serrano Gallardo afirma el següent: «Els sopars, les festes, el turisme, la cavalcada... és molt difícil que tinguin lloc. És un pensament màgic molt perillós perquè si es rebaixa molt la corba i s'arribés, per exemple, a 100 casos per 100.000, es donaria el perill, com va passar a l'estiu, de normalitzar la situació com si el virus ja no estigués circulant».

La viròloga assegura que per Nadal no pot ser un element a tenir en compte per prendre decisions perquè Espanya presenta una alta transmissió comunitària i una gran pressió sobre els centres comunitaris. En aquest moment, assegura, l'important és frenar la pandèmia i la pressió assistencial. Com més gran sigui l'esforç en aquests moments, abans es frenarà la corba de contagis.