Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una parella abraçada de fons i una imatge d'una persona amb diners a la mà

Els experts avisen: augmenta el nombre d'estafes romàntiques en línia

El món de les cites també és al punt de mira dels delinqüents i els fraus es multipliquen

En els últims temps, les cites en línia s'han convertit en una forma popular de conèixer noves persones. No obstant això, aquest auge també ha comportat un augment en les estafes de romanç.

Les estafes en cites i romanç són un problema creixent que afecta milers de persones a tot el món. Per això, els experts parlen sobre què són aquestes estafes, com identificar-les i com protegir-te'n.

Què són les estafes romàntiques segons els experts

Les estafes romàntiques són un tipus de frau en què els estafadors creen perfils falsos en llocs de cites o xarxes socials per enganyar les persones.

Imatge de fons de dues persones brindant amb dues copes de vi, una altra imatge d'una parella feliç amb cors de cartró vermells a la mà i una altra imatge d'una dona amb cara de sorpresa
Aquests estafadors semblen buscar l'amor, però només volen diners | DAPA Images, Getty Images

El seu objectiu és guanyar la confiança i l'afecte de les víctimes per després demanar-los diners o informació personal. Aquestes estafes poden ser devastadores tant emocionalment com financerament.

Com identificar aquest tipus d'estafes

Identificar una estafa de romanç pot ser complicat ja que els estafadors són experts en manipulació. Tot i això, hi ha alguns senyals d'alerta que et poden ajudar a reconèixer una estafa:

  • Massa bo per ser veritat: si algú sembla perfecte i mostra un interès excessiu en tu, podria ser un senyal d'alerta.
  • Evita reunir-se en persona: els estafadors sovint eviten trobades cara a cara. Per això, al·leguen raons com estar a l'estranger per feina o tenir una emergència familiar.
  • Sol·licituds de diners: un dels senyals més clars d'una estafa de romanç és quan la persona et demana diners. Pot ser per cobrir despeses mèdiques, viatges o qualsevol altra emergència.
Una parella de fons amb fent compres per internet, amb una targeta a la mà i una imatge d'unes mans amb una cartera amb diners
Desconfia sempre de persones que et demanin diners amb qualsevol excusa | Pexels

Consells per protegir-te de les estafes romàntiques

Protegir aquest tipus d'estafes requereix estar alerta i prendre algunes precaucions:

  • Investiga el perfil: abans d'involucrar-te emocionalment, investiga el perfil de la persona. Busca inconsistències en la informació i fes una cerca inversa d'imatges per veure si les fotos han estat utilitzades en altres llocs.
  • No comparteixis informació personal: evita compartir informació personal o financera amb algú que acabes de conèixer en línia.
  • Comunicació segura: utilitza les plataformes de missatgeria dels llocs de cites en lloc de passar ràpidament a aplicacions de missatgeria privades.
  • Desconfia de les sol·licituds de diners: mai enviïs diners a algú que no has conegut en persona, sense importar com de convincent sigui la seva història.