Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gran onada a l'oceà amb un símbol d'advertiment groc i signes d'exclamació vermells superposats.

Abans del que molts pensaven: experts avisen del tsunami que pot arribar a Espanya

Un estudi ha confirmat que l'arribada d'un tsunami a Espanya els pròxims anys està confirmada gairebé al 100%

Un informe recent ha generat inquietud a Espanya en revelar que el país podria enfrontar l'amenaça d'un tsunami en un futur proper. Tot i que Espanya no és coneguda per aquests fenòmens, la investigació ha despertat preocupació entre especialistes i autoritats. Aquests emfatitzen la necessitat d'estar preparats per a un possible desastre natural.

La Comissió Intergovernamental dels Oceans (COI) ha donat a conèixer un informe titulat 'Probabilistic Tsunami Hazard in the Mediterranean Sea', que avalua la probabilitat de tsunamis a la Mediterrània.

Home pensatiu amb fons dividit entre una platja i una onada gegant.
Algunes costes espanyoles tenen més risc que altres | Getty Images Signature de Andrey_Ivanov, Pixabay de Schäferle, comzeal images, catalunyadiari.com

Espanya en alerta: en uns 30 anys

L'informe destaca que la costa atlàntica d'Espanya està en alt risc a causa de la falla marina d'Averroes al mar d'Alborán. Aquesta falla podria generar onades de fins a sis metres d'alçada, que arribarien a la costa espanyola en menys de 25 minuts. L'estudi assenyala que la possibilitat que un tsunami superi el metre d'alçada en aquestes aigües els pròxims 30 anys és gairebé del 100%.

A les Illes Canàries, les onades podrien superar els vuit metres, representant un perill considerable per a la regió.

Les ciutats portuàries de Huelva i Cadis també estan en risc. La probabilitat d‟un tsunami d‟un metre en aquestes àrees és del 10%, i de tres metres, del 3%. Aquestes xifres han portat les autoritats locals a considerar mesures de prevenció i resposta davant de possibles emergències.

D'altra banda, l'estudi identifica àrees de risc més baix, com la costa cantàbrica al nord d'Espanya. En aquesta regió, les onades no superarien el mig metre, afectant principalment Astúries, Cantàbria i el País Basc.

Nous sistemes a Espanya per alertar de tsunamis

Davant d'aquestes troballes, els experts insisteixen en la necessitat de desenvolupar plans de contingència i sistemes d'alerta primerenca per minimitzar l'impacte d'un tsunami possible. La preparació i l'educació de la població a Espanya són essencials per fer front a aquest tipus de desastres naturals.

Platja amb edificis al fons i un cercle vermell que mostra una onada gran.
Les costes del Mediterrani tenen més amenaça | Getty Images Signature, Lunamarina

A Espanya s'ha posat en marxa el Pla Estatal de Protecció Civil contra el Risc de Sisme submarí, ja publicat al BOE. Té l'objectiu de fer front a l'amenaça de tsunamis a les àrees costaneres del país.

Aquest pla incorpora un sistema d'alertes primerenques que facilita la ràpida detecció i comunicació de terratrèmols submarins. Garanteix una resposta eficient i ràpida tant de les autoritats com de la ciutadania.

Aquest informe subratlla la importància de no subestimar l'amenaça dels tsunamis, fins i tot en regions on històricament no han estat comunes. La naturalesa impredictible d'aquests fenòmens ens recorda la necessitat d'estar sempre preparats.