Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19

Experts demanen prioritzar la vacunació a les persones amb càncer

El Ministeri de Sanitat no ha donat prioritat a aquest grup, mentre que Salut els contempla a la segona fase de vacunació

La campanya de vacunació contra la Covid-19 continua en marxa a Catalunya i a Espanya. Diversos col·lectius són els que, a conseqüència de la seva situació, reclamen tenir la màxima prioritat possible a l'hora de rebre les dosis necessàries. Un d'ells són els pacients amb càncer, que tant ells com els experts oncòlegs demanen que puguin ser vacunats amb la màxima celeritat que es pugui. 

Sense prioritat pel Ministeri de Sanitat, a la segona fase pel Departament de Salut

A hores d'ara, segons la planificació que hi ha sobre la taula del Ministeri de Sanitat del govern espanyol, els pacients oncològics no tenen cap mena de prioritat a l'hora de vacunar-se i els tocarà rebre el vaccí quan els pertocaria per edat. Pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, en canvi, aquest col·lectiu formarà part de la segona fase de vacunació, que si no hi ha més retards en l'entrega per part de les farmacèutiques, serà abans de començar l'estiu.

Parlen els experts oncològics

Respecte a la vacunació a les persones amb càncer, són diverses les entitats que demanen que se'ls prioritzi a l'hora de rebre el vaccí. Diversos experts reconeixen que aquestes vacunes no són idònies per a tots els pacients, sobretot en funció del tipus de tractament que ja estiguin rebent per vèncer el càncer. Tot i això, en línies generals, se'ls hauria de prioritzar.

En declaracions a betevé, Enriqueta Felip, oncòloga de l’Hospital Vall d’Hebron, exposa que «probablement no s'han de prioritzar tots els pacients oncològics», però remarca que les persones amb càncer a la sang o de pulmó «són els grups que tenen més risc de patir una Covid-19 més greu».

És més perillosa la vacuna per als pacients oncològics?

Un dels dubtes que hi ha entre pacients oncològics és el fet que les vacunes no s'hagin assajat amb persones amb càncer. Enriqueta Felip, que també és vicepresidenta de Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), deixa clar als micròfons de betevé  que «la vacuna és segura, estem absolutament tranquils amb les indicacions per a la vacunació» destinada a aquests pacients.

En aquest sentit, Amèlia González, que pateix càncer i també ha ofert el seu testimoni a betevé, recorda que els pacients oncològics «vivim gràcies als assajos» i, per aquest motiu, es pregunta «per què hem de tenir por a una vacuna?». Sònia Melero, una altra pacient amb càncer, reconeix «tenir dubtes», però a la vegada afirma que «en té moltes ganes».