Des que va començar la pandèmia, tots estem desitjant que arribi a la seva fi. Cada vegada tenim més informació i més dades, però res ens diu quan serà el final. La incertesa fa que ens sentim nerviosos i cansats de la situació. No obstant això, un matemàtic asturià, Juan Luis Fernández, ha fet els seus càlculs i ha arribat a una conclusió.
En declaracions a la 'Cadena SER', Fernández ha parlat sobre la situació a Astúries: «Anàvem molt bé, però des de fa tres-quatre dies que estem estancats. Això fa que els infectats diaris hagin passat del previsible al percentatge del 75%, és a dir, una tendència una mica perillosa i podria indicar que no baixem dels 100 casos diaris i sigui l'origen del repunt», explicava el matemàtic.
[tweet]1365772444309594116[/tweet]
«La previsió original que manejàvem era que sinó hi ha impacte de noves variants, per la primera setmana del mes de març la pandèmia estaria en números molt baixos», continuava explicant. El matemàtic també indicava que el repunt sembla més clar a Madrid perquè «les corbes estan aplatades i les xifres d'aquests dies estan en un 90%, és a dir, una petita pèrdua de control».
L'evolució de les noves soques
Un aspecte important que s'ha de tenir en compte per calcular quan podria ser el final de la pandèmia és l'evolució de les soques. «Si són molt importants, la baixada de la tercera onada no tindria lloc i es produiria un repunt», assenyalava. «En el passat crèiem que podríem arribar a un escenari de baixada i després es perllongaria fins a mitjans d'abril. Això seria possible per les vacunes i la immunització de grup», afegia. Això indica que tant març com abril podrien ser tranquils, però tot depèn de com evolucionin les soques britàniques, sud-africana i brasilera.
Juliol, el mes clau per al matemàtic
Juan Luis Fernández explicava que «s'ha de ser optimista» i, davant la pregunta de «veus el final de la pandèmia a l'estiu?», deia que s'han de donar «notícies realistes, ni pessimistes ni positives». Un dels factors que està a favor nostre, segons indica el matemàtic, és que arribarà la calor a poc a poc. Posant l'exemple d'Astúries, el matemàtic assenyalava que un altre element clau és la vacunació: «ens hem de posar les piles en vacunar cada vegada més asturians. El meu pare té 92 anys i es vacuna aquest diumenge».
Per últim, destacava la immunitat de grup: «ja hi ha hagut 47.000 infectats declarats a Astúries, però aquesta xifra multiplicada per tres o quatre. Estem en una immunitat força elevada». Juan Luis Fernández també explica que el juliol podria ser la data clau per començar a veure el final de la pandèmia, tot i que no desapareixerà, sinó que «circularà, però no col·lapsarà els hospitals, ni generarà un problema als negocis. Hi haurà un nombre d'infectats molt inferior».
També explicava que «sempre hi haurà un percentatge, però l'important és que no ens influeixi com ens està influint avui en dia a la sanitat i l'economia». El matemàtic seguia reivindicant que la clau és la vacunació perquè ha assenyalat que les noves variants podrien suposar que «possiblement la pressió hospitalària no baixa de sobte com s'esperava».
El matemàtic opina sobre Setmana Santa
Juan Luis Fernández ha parlat sobre les declaracions de Fernando Simón sobre la previsió de Setmana Santa. «Jo ja no ho sé si Fernando Simón és politòleg, epidemiòleg o visionari», comentava. «Que els models matemàtics no es puguin utilitzar no es puguin predir les coses només indica, desgraciadament, com estan gestionant la pandèmia i això són males notícies per Espanya perquè és improvisació». També admetia que «la predicció a llarg termini és impossible».