Un sanitari fent un test d'antígens a una dona

Els experts descobreixen per què la variant Kraken es contagia més que les anteriors

Recentment, ha aparegut la variant de la Covid-19 anomenada Kraken: els experts saben per què seria més contagiosa

Kraken és una nova variant de Covid-19, més precisament una subvariant d'òmicron molt present als Estats Units. A més, ha estat detectada en 23 països més, inclosos el Regne Unit i França. Per què tendeix a ser més contagiosa?

Encara que és cert que els científics la van anomenar «Kraken», el seu nom científic és «XBB.1.5». Aquesta és una nova subvariant d'òmicron, una sublínia de XBB, una mutació d'òmicron amb una mutació de la proteïna S486P.

En què consisteix realment?

Cal saber que és la proteïna espiga, present a la superfície del SARS-CoV-2, permet que el virus s'adhereixi a les nostres cèl·lules. Quan hi ha una mutació, es torna diferent del virus inicial i, per tant, pot envair el cos més fàcilment. Segons estudis preliminars de laboratori, aquesta nova variant podria escapar a la nostra resposta immune perquè seria més capaç d'unir-se a ACE2, cosa que la faria més contagiosa.

També se sap que XBB.1.5 seria menys sensible als anticossos produïts per la vacunació contra la Covid-19, en comparació de les mutacions anteriors d'òmicron, Tanmateix, això no implica que sigui més greu.

Una noia amb un termòmetre tocant-se el front
La febre és un dels símptomes de la Covid-19. | Canva

Per què és més contagiosa?

Tot i que seria menys perillosa, és molt més transmissible. Segons els científics, tindria una capacitat de desviació força alta sobre persones que hagin estat vacunades recentment o que hagin contret la Covid-19. De fet, sabem que actualment té un nombre de reproducció d'uns 1,6, la qual cosa significa que cada persona infectada per aquesta subvariant, de mitjana, infectarà 1,6 persones més.

No obstant això, no es coneix amb certesa el seu mecanisme, el qual es troba darrere de la seva major transmissibilitat. Sí que se sap que la mutació F486P de la subvariant permet que el virus s'adhereixi de manera més efectiva als receptors ACE2 al cos. El resultat és que XBB.1.5 és altament transmissible mentre conserva la capacitat d'òmicron per evadir el sistema immunitari. Tanmateix, segons els experts, no s'ha d'exagerar la seva evasió immunitària.

Pot ser més greu?

No en va, en aquest moment, no hi ha un augment general d'infeccions o morts als Estats Units, on XBB.1.5 és la variant més present actualment. Tot i això, els científics creuen que és massa aviat per dir si XBB.1.5 és més perillosa que les subvariants anteriors d'òmicron i no hi ha evidència que presenti més risc que altres subvariants.

Imatge d'un nen estirat sobre un llit d'un hospital connectat a un goter
No hi ha proves que demostrin que Kraken seria més greu. | Canva

Si bé és cert que la subvariant pot, fins a cert punt, esquivar els anticossos conferits per les vacunes o l'exposició prèvia al virus, no evitarà completament el sistema immunitari. En aquest sentit, sembla que tindria dificultats per escapar de la immunitat cel·lular conferida per les cèl·lules T assassines, que destrueixen les cèl·lules infectades per un virus.

De fet, aquesta resposta de cèl·lules T ajuda a prevenir malalties greus. I, actualment, no hi ha evidència que suggereixi que XBB.1.5 causi una malaltia més o menys greu o símptomes diferents.

On va ser detectada per primer cop?

La primera vegada que es va detectar aquesta subvariant d'òmicron va ser als Estats Units l'octubre del 2022. Des de llavors, XBB.1.5 s'ha estès ràpidament per tot el país i ara és responsable d'aproximadament el 28 % de totes les infeccions noves. En altres llocs, aquesta subvariant s'ha detectat en almenys 23 països, inclòs el Regne Unit, però fins ara només representa el 4 % dels contagis de Covid-19 al país.

 

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp