Foto de dos bitllets de 500 euros.

Els treballadors que veuran créixer les seves nòmines el 2023

La pujada del Salari Mínim Interprofessional a 1.080 euros beneficiarà 2,3 milions de treballadors

Després de l'aprovació del paquet d'ajudes contra la crisi i de la pujada de les pensions, el govern espanyol acaba d'emprendre l'últim escull de l'escut social. Es tracta de l'increment del salari mínim interprofessional (SMI): un augment del 8 % que fa que el salari mínim passi a 1.080 € al mes.

Però no tots els treballadors a Espanya es beneficiaran d'aquesta pujada salarial. L'SMI és la quantitat mínima que els empresaris tenen l'obligació de pagar els empleats a jornada completa. La llei deixa clar que només es poden beneficiar la pujada aquells que cobrin per sota de l'SMI.

Només veuran créixer les seves nòmines aquells treballadors el salari base dels quals més complements estigui per sota dels 1.080 €. Els sindicats estimen que 2,3 milions de treballadors es troben en aquesta situació. La pujada s'aplicarà a més amb caràcter retroactiu a l'1 de gener del 2023.

Qui pot demanar l'augment salarial

Si el teu salari base està per sota de l'SMI, però amb els complements extres arribes als 1.080 € mensuals, no podràs demanar l'augment. La resta dels treballadors, les nòmines dels quals estiguin per sota, sí que se'n podran beneficiar. Més de 2 milions d'espanyols es troben en aquesta situació.

La majoria dels beneficiaris de la pujada seran dones, joves menors de 25 anys i empleats del sector agrícola. També empleats sense conveni col·lectiu i treballadores de la llar. Aquests són els sectors que cobren els salaris més baixos i que veuran augmentar les seves nòmines 80 € al mes.

Imatge d'una persona amb guants verds i una baieta netejant una vitroceràmica
Les treballadores de la llar són un dels sectors més beneficiats. | Getty Images

L'altra cara de la moneda són les pimes, que hauran de fer un gran desemborsament arran de la pujada de l'SMI. El 38 % dels empleats de petites i mitjanes empreses cobren el salari mínim. Els empresaris adverteixen que aquest increment tindrà com a conseqüència el fre a la contractació.

A qui beneficiarà la pujada?

La mesura satisfà els sindicats, que feia temps que reclamaven l'increment per fer front a la pujada dels preus. De fet, aquesta setmana els líders sindicals van advertir el següent: «amb 1.000 € al mes avui dia no es pot advertir». Des dels sindicats proposaven un augment del 10 %, fins a 1.100 €.

Segons els càlculs, un 13,7 % dels assalariats espanyols es beneficiaran de l'augment de l'SMI. El secretari general de Comissions Obreres (CCOO), Unai Sordo, va fer un retrat robot: «Estem parlant d'una dona entre 16 i 34 anys, amb contracte temporal i que treballa al sector agroalimentari o als serveis».

El 18 % de les dones cobra l'SMI davant del 10,3 % dels homes i, a més, un 31 % dels menors de 24 anys cobra el mínim. De la mateixa manera, un 19 % dels treballadors entre 25 i 34 anys cobren el salari mínim. El percentatge baixa fins al 12 % per a persones majors de 35 anys i al 10 % per a majors de 55.

Comunitats on més cobren el SMI

Gairebé la meitat dels treballadors del camp, un 46 %, cobra l'SMI. Un percentatge molt important comparat amb el sector serveis (14,5 %), indústria (7,6 %), i construcció (3,8 %). Algunes associacions agràries, com Asaja, adverteixen que la pujada tindrà un efecte «devastador» per al camp.

Un altre dels sectors beneficiats és el dels treballadors sense conveni col·lectiu, ja que el seu rang salarial es basa en l'SMI. Pel que fa al tipus de contracte, destaquen els temporals (21,6 %) i els indefinits (11,5 %). Per comunitats, Extremadura, Múrcia, Canàries, Andalusia i Galícia són les més afectades.

Els treballadors que siguin beneficiaris cobraran a la nòmina de febrer la primera pujada, a més dels 80 € corresponents al mes de gener. Així es farà efectiu el pagament de l'increment amb efecte retroactiu a l'1 de gener del 2023. Per tant, a la nòmina de febrer cobraran 160 € més de cop.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp