Des de fa dies, s'està difonent a través de xarxes socials una dada suposadament infundada sobre el coronavirus. Els experts no donen crèdit i ho qualifiquen de una faula, per això han volgut deixar clar amb dades i estudis científics la falsedat d'aquest missatge.
La dada, que està circulant en Facebook i que arriba sobretot a Espanya i Amèrica Llatina, és: «Es posaria vostè una vacuna amb una taxa de mortalitat del 33% per a sentir-se sgur d'un virus amb una taxa de mortalitat del 0,6%?».
En poc més d'una setmana, diversos missatges idèntics amb aquesta mateixa afirmació acumulaven més de 270.000 visualitzacions en aquesta xarxa social i en d’altres com Twitter.
En alguns casos, fins i tot s’ha compartit amb la imatge d'una xeringa sobre una taca de sang que simula ser el mapa d'Europa i al costat de comentaris d'usuaris que consideren la futura vacunació contra la Covid-19 molt perillosa.
El coordinador de l'Àrea de Vacunes de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), José Tuells, ha desmentit rotundament aquesta afirmació i ha confirmat que es tracta d'una faula.
Confirmen que no existeix taxa de mortalitat en les vacunes
L'expert, consultat per EFE, explica que no existeix cap taxa de mortalitat en les vacunes i destaca a més que, per a la seva fabricació, se sotmeten a moltes mesures de control amb exigents procediments de seguretat.
«Les vacunes són els productes farmacològics més segurs que existeixen, no hi ha un producte amb menys efectes secundaris que una vacuna», subratlla el doctor Jesús Molina Cabrillana, membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene.
El doctor Molina deixa clar que «no hi ha cap vacuna que provoqui mortalitat, ni amb una taxa del 33% ni amb cap altra. Una mesura farmacològica destinada a prevenir no pot tenir més que un mínim efecte secundari».
De totes maneres, com explica el doctor, «quan es donen aquests efectes secundaris, són infinitament inferiors als que provoca el virus natural, de l'ordre de 100.000 vegades menys». A més, abans que una vacuna pugui sortir al mercat, aquesta se sotmet a la supervisió d'organismes nacionals i internacionals i superar controls exigents.
Per tant, aquest és el procés que han de superar les més de 30 vacunes contra la COVID-19 que s'estan provant en humans, de les quals nou ja es troben en les fases finals, segons el registre de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Tal com explicava a EFE el juliol passat el doctor Amós José García Rojas, president de l'Associació Espanyola de Vacunología (AEV), la preparació d'una vacuna és «un procés extremadament rigorós i complex», perquè, a diferència d'altres fàrmacs, el seu objectiu no és reparar danys, sinó prevenir-los.
A pesar que encara no s'han pres mesures i aquest missatge continua corrent i fent mal als tècnics que estudien i lluiten per trobar aquesta vacuna i salvar vides, s'espera que en les pròximes setmanes, Facebook i Twitter prengui les decisions pertinents.