Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses persones al voltant d'una taula

Els experts ho deixen clar: L'única cosa que hem d'evitar aquest Nadal

Les reunions entre familiars preocupen els experts

Nadal és a tocar i hi ha molts dubtes que sorgeixen al voltant de les mesures de protecció que hem de prendre davant del coronavirus.

A priori, tot fa indicar que la situació serà molt més favorable que la de l'any passat, quan hi havia unes restriccions d'aforament molt més estrictes.

Molts experts ja s'han animat a vaticinar unes celebracions que s'acosten una mica més a la normalitat d'abans. Encara que insisteixen a demanar responsabilitat ciutadana per evitar que els contagis es disparin després de les reunions nadalenques.

Margarita del Val, viròloga del CSIC, aprofitava fa uns dies per fer una crida a la població perquè extremi les mesures durant aquestes dates.

«Cal anar amb compte durant les compres nadalenques, quan entrem a interiors i no ventilem o no filtrem l'aire. També amb les aglomeracions en exteriors sense màscara», advertia l'experta en una entrevista amb Nuria Roca a La Sexta.

A més, recentment, l'experta s'atrevia a assenyalar el lloc on hi ha més risc de contraure el coronavirus: les llars.

Cinc persones celebrant un sopar de Nadal amb mascaretes
Margarita del Val avisa sobre el perill de les reunions familiars | ISTOCKPHOTO (SABRINA BRACHER)

El perill de les reunions familiars

Les festes nadalenques, per norma general, se celebren amb grans diners i sopars que reuneixen molts familiars al voltant d'una mateixa taula.

Entre ells, persones de diferents generacions, com ara avis i nets. Que en cas de ser menors de 12 anys, no estaran vacunats.

«Els àpats de Nadal familiars solen tenir algú molt vulnerable», afirmava del Val davant Risto Mejide al programa Todo es mentida.

Un home sol amb un barret de Nadal i una mascareta
Margarita del Val insisteix que les persones amb símptomes no vagin a les reunions familiars | ISTOCKPHOTO (DANI DG)

Per aquesta raó, la viròloga demana extremar les precaucions durant aquestes trobades familiars i evitar que algú amb símptomes acudeixi a una reunió.

L'ús de màscares, excepte per menjar, la distància de seguretat a taula i la ventilació constant dels espais tancats són altres de les mesures més recomanades.

No obstant això, hi ha experts que recomanen fer un pas més enllà i evitar qualsevol risc amb una mesura molt dràstica, però efectiva. Aquest és el cas de l'epidemiòleg Pier Luigi Lopalco, que ha advertit del que no s'ha de fer aquest Nadal.

«Jo en dic la passada verda dels petits circuits socials. Si convido, no entren els no vacunats; si vaig a casa d'una altra persona, m'asseguro que tots tinguin una passada verda. En cas contrari, no hi aniré», assenyala en declaracions a El Mundo.

Evitar els contactes amb els no vacunats, l'estratègia per reduir el risc

L'expert d'origen italià té un discurs molt ferm contra les persones no immunitzades. Assegura que la seva recomanació és fonamental per exercir pressió. Aïllar els negacionistes que rebutgen la vacuna és l'única manera de reduir els contagis en els cercles més petits.

«Ni convidar a casa meva a no vacunats ni anar a casa seva. En fer-ho, tinc la presumpció d'aplicar pressió, de fer que el no vacunat se senti fora de lloc, que la seva presència sigui inconvenient. Una mica com va passar amb la introducció de la prohibició de fumar», explica l'expert.

Amb la vacuna com a principal mesura de protecció, Pier Luigi Lopalco insisteix que podrem celebrar aquestes dates amb més tranquil·litat.

Un grup de persones brindant amb cava
Excluir als no vacunats de les reunions familiars: el consell de Pier Luigi Lopalco | ISTOCK

«Soc moderadament optimista. Si tots ens portem bé, vacunant-nos i respectant l'ús de la màscara, no hi haurà tancaments», insisteix a El Mundo molt esperançat.

De fet, assenyala que entre les persones vacunades podem saludar-nos i abraçar-nos sempre que sigui amb la màscara posada i el gel desinfectant a mà.

«No hi ha risc zero. Si no es pot evitar, guardem l'ampolla de desinfectant amb la Covid. Conductes obsessives no, bona higiene sí», afegia a l'entrevista.