Semblava un canvi cantat. Era dilluns passat quan Argimon marcava un termini màxim d'un mes per la retirada definitiva de mascaretes en interiors. Mentrestant, a la Moncloa, es valorava un moviment semblant: Pedro Sánchez explicava que «molt aviat» les mascaretes deixarien de ser obligatories en interiors.
Ara, però, gir dels experts. El comitè de tècnics per la covid del Govern planteja mantenir la «recomanació» de l'ús de mascareta en interiors en un futur proper. Així consta en un document del 23 de febrer, on analitzen la situació de la pandèmia i els possibles escenaris futurs.
En situen tres: la covid-19 s'assimila a altres coronavirus i no genera noves onades, es presenta com a epidèmies recurrents amb formes greus en persones vulnerables o bé apareix una nova variant que escapa a la immunitat i dona molts casos greus, com va passar el 2020.
Els experts creuen que en les pròximes setmanes o mesos el segon és el més probable. En aquest, recomanen la mascareta tant en interiors com en exteriors quan hi hagi altes concentracions de persones i pels grups d'alt risc.
Una trancisió: sense presses i pendents del virus
Agafant aquest escenari com a model, plantegen la necessitat fer una transició des del recompte cas per cas a la integració de les infeccions per SARS-CoV-2 als sistemes de vigilància sentinella d'altres infeccions respiratòries.
Per fer-ho efectiu, mencionen la necessitat de millorar la representativitat sociodemogràfica i d'estendre la recollida durant tot l'any i no només durant l'hivern, entre d'altres.
Proposen enfortir també altres sistemes ja existents com el de vigilància sindròmic a partir de l'explotació de les dades de l'estació clínica d'atenció primària i dels sistemes de dades dels hospitals per tal de detectar tendències o el de monitoratge microbiològic de les aigües residuals.
També plantegen establir un sistema centralitzat de genotipatge i fer un mostreig aleatori de la comunitat a través de tests d'antígens ràpids de manera periòdica. Afirmen que una altra opció és monitorar el volum de trucades al 061 o al 112 i fer un control de les espècies animals que puguin presentar un reservori del virus.
Pel que fa la recerca, els experts creuen que s'ha de facilitar el finançament de col·laboracions que permetin la realització d'estudis epidemiològics i clínics a Catalunya.