La cadena de supermercats DIA vol desmarcar-se de Mikhaïl Fridman i Piotr Aven, dos dels oligarques russos que la Unió Europea ha inclòs a la llista negra de sancionats a causa de la invasió de Rússia a Ucraïna. Entre les mesures penalitzadores, hi ha la congelació d'actius.
Ahir, dimarts, DIA va baixar més d'un 2% a la borsa. La companyia va enviar un escrit a la Comissió Nacional del Mercat de Valors en què apunta que la societat està controlada per Letterone Investment Holdings SA (LIHS) i no per Fridman i Aven.
No obstant això, segons la informació general de la companyia, aquests dos oligarques són dos dels cinc socis fundadors de LIHS, i Fridman n'és el president.
«Ni el senyor Mikhail Fridman ni el senyor Piotr Aven ostenten el control de LIHS», diu la carta, i explica que LIHS té una participació del 77,704% del seu capital social i que «cap accionista persona física de LIHS ostenta, ni individualment ni mitjançant acord amb altres accionistes», el control de LIHS.
Així, la cadena de supermercats exposa que «no es veu afectada de cap manera, ni directament ni indirectament, pel nou paquet de sancions» fixat per la UE en resposta a la invasió russa a Ucraïna. Cal assenyalar que DIA té més de 6.000 botigues a Espanya, a Portugal, a l'Argentina i al Brasil.
Sancions de la UE contra els socis fundadors de DIA
Pel que fa a les sancions, la UE les dirigeix «a tothom que té un paper econòmic significatiu en el suport al règim de Putin i es beneficia financerament del sistema. Aquestes sancions exposaran la riquesa de l'elit de Putin. Qui permeti la invasió d'Ucraïna, pagarà un preu per fer-ho», ha assenyalat Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat.
El Diari Oficial de la Unió Europea apunta que Fridman «ha cultivat lligams estrets amb l'administració de Vladímir Putin. I se sap que és un dels principals financers de Rússia i facilitador del cercle més proper a Putin. Ha adquirit béns estatals per mitjà de contactes que té al Govern».
La unió amb Putin arriba al cercle familiar del president. «La filla gran de Putin, Maria, va dirigir un projecte benèfic anomenat Alfa-Endo, finançat per Alfa Bank. Putin va recompensar la lleialtat d'Alfa Group a Rússia oferint ajuda política als plans d'inversió a l'estranger», exposa el Diari.
Aven i Fridman, socis fundadors de DIA, assenyalats com a dos dels 50 oligarques que col·laboren amb Putin
Les sancions també van dirigides contra Aven. «Han contribuït als intents del Kremlin perquè s'aixequessin les sancions imposades per Occident per a frenar la política agressiva de Rússia respecte a Ucraïna. El 2018, Aven, juntament amb Fridman, va visitar Washington DC amb la missió extraoficial de traslladar un missatge del govern rus en relació amb les sancions dels Estats Units», diu el Diari Oficial de la UE.
El document detalla que Fridman «va prestar activament suport material o financer als polítics russos responsables de l'annexió de Crimea i de la desestabilització de l'est d'Ucraïna, i se'n va beneficiar. També va donar suport a accions i polítiques que menyscaben o amenacen la integritat territorial, la sobirania i la independència d'Ucraïna».
Tot i això, Aven és assenyalat com un dels 50 oligarques que contínuament tenen contacte amb Putin. «No opera independentment de les exigències del president. L'amistat que té amb Vladímir Putin es remunta a principis de la dècada dels noranta», sentencia el text.
Aquests últims dies, Fridman s'ha volgut desmarcar d'aquesta invasió il·legal de Putin. Per exemple, divendres passat, va enviar una carta als empleats de LetterOne a Londres, en què demanava el final del «vessament de sang» al país.
«Estic convençut que la guerra mai ha de ser la resposta», es defensa Fridman
«Vaig néixer a l'oest d'Ucraïna i hi vaig viure fins als 17 anys», afirma. A més, també assenyala que els seus pares són d'allà i viuen a Lviv, la seva ciutat preferida, però també ha passat gran part de la seva vida com a ciutadà de Rússia. Assegura que està unit als dos pobles i que «aquest conflicte és una tragèdia per a tots dos», va escriure Fridman en un correu electrònic que va publicar el 'Financial Times'.
«Soc un home de negocis amb responsabilitats i tinc milers de treballadors a Rússia i Ucraïna. I estic convençut que la guerra mai ha de ser la resposta. Aquesta crisi costarà vides i perjudicarà dues nacions que han sigut germanes durant centenars d'anys», prosseguia.
«Tot i que sembla que el conflicte tardarà molt a resoldre's, no puc sinó unir-me a aquelles persones que desitgen ferventment que el vessament de sang acabi. Estic segur que els meus socis comparteixen aquesta opinió», acabava dient.